Zo gebruik je social media om jouw droombaan te vinden

Dankzij de eindeloze mogelijkheden van social media was het vinden van je droombaan nog nooit zó makkelijk. Deze tips helpen je daarbij. 

Hello, dream job!

Dankzij de eindeloze mogelijkheden van social media was het vinden van je droombaan nog nooit zó makkelijk. Reputation.com’s Polly Wood, die CEO’s, politici en filmsterren adviseert op het gebied van reputatieschade, deelt dé tips die je helpen om jouw droomcarrière te verwezenlijken:

1/ Network baby!
Social media brengt alle soorten mensen van over de hele wereld bij elkaar. Zoek op bedrijf, mensen, positie, branche en wees niet te bescheiden om jouw connecties te vragen je voor te stellen aan mensen die iets voor je carrière kunnen betekenen.

2/ Onderhoud je digitale contacten
Vroeger was het bij het zoeken van een baan vooral belangrijk wie je kende. Door de opkomst van social media is dat veranderd; nu zijn je connecties op social media je digitale filofax. Denk aan LinkedIn-connecties die je kunnen aanbevelen bij potentiële werkgevers.

3/ Wees creatief
Oftewel: probeer op te vallen! Een dosis creativiteit maakt je onvergetelijk. Post slimme tweets of creëer een eye-catching online portfolio; social media biedt eindeloos veel mogelijkheden.

4/ Pronk met je expertise
Iedereen met een internetverbinding kan een blog beginnen. En daar heb je niet veel voor nodig. Registreren is in veel gevallen gratis en het aanschaffen van blogging software, zoals WordPress, is niet per se nodig. Je kunt je blog gebruiken om inhoudelijk commentaar te geven op werkgerelateerde onderwerpen waar je gepassioneerd over bent. Geen tijd voor een blog? Zoek fora en professionele online groepen en neem deel aan de discussies (side bonus: networking!). Werkgevers houden van werknemers die initiatief tonen.

5/ Google jezelf
Googel je naam (en je naam plus vorige werkgevers of scholen) en foto’s. Tip: stel een gratis Google Alert in op jouw naam, zodat je op de hoogte wordt gesteld als er nieuwe informatie over jou wordt toegevoegd. Zo weet je wat je potentiële werkgevers tegenkomen als ze jou googelen.

6/ Doe een grote schoonmaak
Foto’s op Facebook van een wilde nacht in Ibiza? No judgement, maar verwijder ze direct of zorg ervoor dat niemand, maar dan ook niemand, ze kan zien. Ook belangrijk: pas je privacy-instellingen aan, zodat niemand in de toekomst jouw nachtelijke avonturen kan meebeleven.

7/ Zorg dat al je profielen er netjes uitzien
Zorg ervoor dat je LinkedIn profiel er professioneel en gepolijst uitziet en vergeet niet om oud-collega’s en werkgevers te vragen aanbevelingen te doen. Nu je al je persoonlijke social media accounts op privé hebt gezet (toch?), kun je een professioneel ogende Facebook en Twitter starten. Post af en toe een link naar een interessant artikel en zet er een korte opmerking bij. Je zal zien hoe slim en betrokken je overkomt.

7 dream jobs waarvan je niet wist dat ze bestonden >>

Laatste nieuws