Met deze tips krijg je een hoger salaris

Een salarisverhoging; dat willen we allemaal wel. Met deze tips geef je je salaris binnen no time een lekkere oppepper. 

Money, money, money.

Een hoger salaris; dat willen we allemaal wel. Helaas denken werkgevers daar vaak anders over. Die staan meestal niet te springen als je met een salarisvoorstel aankomt zetten. MAAR als je het slim aanpakt, kun je het toch voor elkaar krijgen. Met deze tips van elsevier.com geef je je salaris een lekkere oppepper.

1/ Weet wat je waard bent
Heb je geen idee wat een redelijk salaris is? Websites als salariskompas.nl en cao.nl helpen bij het bepalen van een aannemelijk salaris voor jouw functie. Vergeet niet dat het salaris voor een specifiek beroep ook afhangt van de vraag en het aanbod.

2/ Vraag een salarisindicatie
Lang niet alle vacatures geven aan wat de beloning inhoudt. Volgens Jacco Valkenburg, oprichter van recruitmentbureau Recruit2, is het niet raar om, voordat je überhaupt solliciteert, het betreffende bedrijf te bellen en te vragen om een salarisindicatie. Dan weet je in ieder geval waar je op kunt rekenenen.

3/ Wees realistisch
De algemene regel is: Zet niet te hoog in, dan zet je jezelf voor schut. “Je kunt beter te hoog dan te laag inzetten, maar je moet niet overdrijven,” zegt Britt Van Capelleveen, online recruitment expert bij Yacht. Pien Wijn, psychologe bij Psychotherapie Amsterdam Centrum, voegt daaraan toe: “Je kunt een werkgever daarmee enorm beledigen. Hij kan hierdoor zo op je afknappen, dat hij je misschien niet zo graag meer wil hebben.” Zet dus geen verdubbelaar in!

4/  Liegen hoeft niet
Een paar honderdjes bovenop je huidige salaris bluffen als een werkgever daar tijdens een sollicitatie naar vraagt? Niet doen! Liegen is helemaal niet nodig, vindt Britt Van Capelleveen. “Als jij kunt aangeven waarom je, zeg, 4.500 euro per maand wil verdienen, terwijl je nu 4.100 krijgt, is je huidige salaris niet eens relevant.”

5/ Kom met de juiste argumenten
Wees tijdens de onderhandelingen duidelijk over wat je kwaliteiten en competenties zijn. Oftewel, laat zien dat je dat hogere salaris waard bent.

6/ Kies het juiste moment
Timing is everything. Je baas zal na jouw betere prestaties eerder geneigd zijn je salaris te verhogen dan wanneer je net terugkomt van een weekje Saint-Tropez. Ook belangrijk: Zorg ervoor dat je het voorstel in alle rust kunt bespreken.

7/ Denk creatief
Zit een hoger salaris er deze keer niet in? Geen nood. Als je creatief denkt, kun je er toch op vooruitgaan. Als je ver van kantoor woont, kun je bijvoorbeeld regelen dat je vaker thuis mag werken. Zo gaat indirect toch je uurloon omhoog.

Deze eigenschap heeft de meeste invloed op je salaris >>

Laatste nieuws