Festivals en concerten zijn heel gezond

Festivals en concerten zijn niet alleen hartstikke leuk, maar ook nog eens súpergezond. Lees snel waarom.

Lees ook

Want livemuziek is dé remedie tegen stress.

Het festivalseizoen is aangebroken en dat betekent dat een hoop mensen de komende maanden weer in de buitenlucht vertoeven in het weekend, op de hotste muziekfestivals en concerten. Hou jij ook van livemuziek? Dan hebben we extra goed nieuws voor je. Festivals en concerten zijn niet alleen hartstikke tof en gezellig, maar ook goed voor je gesteldheid.

Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat het bijwonen van een live muziekoptreden het stresshormoon cortisol in je lichaam verlaagt. Anders gezegd zorgt livemuziek dus voor minder stress.

Voor het onderzoek werden 117 vrijwilligers onderzocht die naar een concert gingen. Deelnemers werden getest op het stresshormoon voordat ze naar het concert gingen en na één uur. De onderzoekers zagen een afname in stress bij alle deelnemers. Leeftijd, muzikale ervaring of de connectie met de artiest (als in: of de persoon fan was of niet) maakten geen verschil.

Het stresshormoon wordt aangemaakt als het lichaam onder fysieke of mentale stress staat. Dit kan een positief effect hebben als het op kleine schaal voorkomt (zo ben je bijvoorbeeld gefocuster), maar als het stresshormoon chronisch aanhoudt kan het problemen opleveren, zoals een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Indirect kan livemuziek er dus voor zorgen dat je een tikkie gezonder bent. Da’s even fijn nieuws!

Note: in het onderzoek is alleen nog gebruikt gemaakt van relatief rustige muziek. De onderzoekers moeten nog testen of meer upbeat muzieksoorten dezelfde effecten hebben.

Mensen die veel muziek luisteren zijn gezonder en gelukkiger >   

20 dingen die je gratis kunt doen deze zomer >

Bron: The Telegraph

Laatste nieuws

Zie ook