Dit zegt Hillary Clinton over going Dutch tijdens een date

Heb je dit weekend een date? Lees dit dan even. Want hoe denken wij over de rekening splitsen tijdens een date? Is het aan de man om af te rekenen?

Lees ook

$$$

Je hebt een fan-tas-tische date gehad en jullie hebben de rekening gevraagd. Moment van de waarheid: zal hij een schijnbeweging richting zijn portemonnee maken? Of laat jij je feministische kant zien en betaal je voor jezelf?

Iedereen heeft wel eens voor dit dilemma gestaan, maar het antwoord verschilt per persoon – afhankelijk van je achtergrond, cultuur én hoezeer je moeder het belang van zelfstandigheid erin heeft gestampt. Wat zou Hillary Clinton zeggen?, vroeg magazine Cosmopolitan zich af. Moeten mannen en vrouwen hun rekening splitten na een date, in deze tijd waarin keihard wordt gedebatteerd over gelijke lonen? Het antwoord van Hillary «If it’s important to that person to either split in the beginning of the relationship, or for one or the other of you to pay for whatever combination of reasons, you know, you just have to evaluate that and take it into account. I don’t think there is a hard and fast rule.»

Hoewel Clinton’s antwoord wat vaag is, is het wel secuur. De rekening splitten is een enorm beladen onderwerp en iedereen kijkt er anders tegenaan. Precies daarom zijn we wat dieper in de materie gedoken.

Splitten of niet?
Oké, we laten de zenuwen van die eerste date even buiten beschouwing. Uit een onderzoek van Refinery29 blijkt dat 59% van de vrouwen het erover eens is dat de man ALTIJD moet betalen tijdens de eerste date. “If we split the bill, it’s like, what are we, buddies?”, aldus een woordvoerder. De uitdrukking ‘iemand mee uit nemen’ spreekt boekdelen en impliceert dat degene die de date initieert ook de rekening moet betalen. 51% van de vrouwen is het hier roerend mee eens. Dit gebaar wordt daarnaast gezien als bevestiging van het feit dat hij écht geïnteresseerd is jou. Wanneer een man de rekening niet oppakt, kunnen wij stiekem het gevoel krijgen dat de date minder goed ging dan verwacht.

Als we de rollen omdraaien en ons eigen deel betalen, betekent het vaak dat we NIET geïnteresseerd zijn en het per direct willen afkappen. «On a first date, paying for myself indicates I’m not interested in another date», bekent een woordvoerder van Refinery29. En vanuit het mannelijke perspectief: «I feel like I’m getting friend-zoned if a girl pays for the date.»

Waar het op neerkomt, is dat er allerlei verwachtingen rond die eerste date hangen. En dan kan zoiets simpels als het betalen van de rekening een indicatie zijn dat iemand meer wil met jou, of toch liever niet.

Hoe denk jij hierover? Laat het ons weten op Facebook!

Eerste date regelen? Zo krijg je een succesvol Tinderprofiel >>

Laatste nieuws

Zie ook