Als je dit doet word je ontslagen

Doe deze dingen vooral niet als je je baan leuk vindt. Want deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je ontslagen wordt. Knoop ze dus goed in je oren. 

Lees ook

De deur uit. NU!

Feitelijk zijn er maar drie dingen waardoor je op staande voet ontslagen kunt worden. Denk aan: je baas bestelen of een fysieke aanval waardoor hij/zij plat op de grond ligt. Heul begrijpelijk, niet? Toch zijn er nog allerlei andere zaken die jou sneller dan je denkt je baan kunnen kosten. Zo blijken Millenials erg slecht te zijn in het halen van deadlines, om nog maar te zwijgen over het afmaken van dingen. Voel je je stiekem aangesproken? Lees snel verder om te zien wat je vooral NIET moet doen op de werkvloer >>

1/ Werk missen
We zetten een paar real life excuses op een rijtje die je niet mag gebruiken:
– Vandaag is de verjaardag van mijn hond
– Het project is zo saai
– Het regent
– Ik ben moe
– De zon schijnt
– Het is maandag

De verjáárdag van je hond?! Oké, misschien was jouw excuus niet zo ezelachtig als dit, maar het gebrek aan motivatie is een overduidelijke indicatie dat je niet investeert in je baan. Er zijn tal van redenen om werk te missen, maar de verjaardag van je hond is daar niet een van ? je eigen verjaardag is niet eens een legitieme reden. Punt is: werkgevers zoeken werknemers met de juiste inzet en vaardigheden. Klaar dus met die excuses en tijd om te laten zien HOE belangrijk die baan daadwerkelijk voor je is! Laten we beginnen met iedere dag aanwezig zijn.

2/ Te veel leven voor na het werk
Om 16.00 uur zit je al te gluren naar de klok: nog één uur. Rustig tel je de secondes af totdat je ‘au revoir’ kunt zeggen. Verder kom je elke dag precies één minuut voor tijd binnen en neem je gretig je tijd om te lunchen.
Denk maar niet dat je werkgever je niet in de gaten houdt. He/she is watching you. Werkgevers hebben een broertje dood aan werknemers die zo min mogelijk uren draaien, maar wel de nodige flexibiliteit en extra’s eisen. Begrijpelijk ook: het interesseert je baas niets wat jij in je privéleven doet, maar hij/zij wil wel dat je je volledig inzet en je werk oprecht belangrijk vindt.

3/ Stoppen met kritisch zijn
Schrijver van het boek Punished By Rewards, Alfie Kohn, heeft een onderzoek gedaan naar kinderen die werden beloond voor goede schoolprestaties. Het blijkt dat dit kinderen juist belemmert in plaats van stimuleert – ze hadden al snel het gevoel dat ze iets goed genoeg gedaan hadden. Dit geldt ook voor werknemers: zodra ze een pluimpje krijgen, worden ze vaak minder scherp in hun werk. ‘Ik zit gebakken, mijn werk is prima in orde’. Pas op voor deze valkuil en wees te allen tijde kritisch, en blijf jezelf vooral motiveren.

4/ Kletsen dat het een aard heeft
Gekluisterd aan het koffieapparaat kun je een flink eind weg roddelen en uitgebreid vertellen over al je weekendactiviteiten. Maar het is wellicht een beter idee om je persoonlijke verhalen binnen kantooruren te beperken. Je bent namelijk in een professionele omgeving, waar men indirect dus ook van je verwacht dat je je professioneel opstelt. Wie zich vakbekwaam opstelt, wordt eerder serieus genomen én komt eerder in aanmerking voor een eventuele promotie.

Ten slotte nog één tip van het huis: Dress not for the job you have now, but for the one you want.

Zo krijg jij de credits voor je werk >>

Laatste nieuws

Zie ook