Kun je niet stoppen met je mobiel en social media checken?

Dan is DIT met je aan de hand. Je bent niet alleen. Volgens onderzoek van de psychologen Henry Wilmer en Jason Chein van de Temple University hebb

Lees ook

Dan is DIT met je aan de hand.

Je bent niet alleen. Ook wij checken tig keer per dag onze telefoon voor updates. En heus niet alleen als-ie trilt. Nee, wij hebben een tic. Naast het constant checken van de laatste whatappjes, Facebook-posts en Instagram-feed, pakken we steeds onze mobiel erbij om er even vluchtig doorheen te scrollen. Ben jij ook guilty? Dan heb je misschien een ‘impulse control disorder’. Een wat?! Lees verder, we leggen uit.

Volgens onderzoek van de psychologen Henry Wilmer en Jason Chein van de Temple University hebben mensen die vaak hun telefoon checken moeite met hun impulsen onder controle te krigen, oftewel (daar is-ie): een impulse control disorder (in erge gevallen). Kleine uitleg over deze kwaal: mensen met ICD hebben moeite met verleidingen en kunnen de drang niet weerstaan, wat voor henzelf of voor anderen niet altijd fijn of gewenst is.

Voor het onderzoek ondervroegen de onderzoekers studenten over hun telefoon- en social media-gebruik: hoe vaak, hoe lang en waarom? Daarnaast deden ze nog een test. De studenten konden kiezen tussen een directe kleine beloning of een grote beloning achteraf. Daarmee stelden de onderzoekers vast wie de ongeduldige types waren en dus hun drang om bevredigd te worden niet goed kunnen beheersen. En laten die types nou diegenen zijn die hun telefoon om de minuut checken.

Dus vertel die vriendin die altijd zeurt over je telefoongedrag dat je er helemaal niks aan kunt doen. Het is de natuur.

Volgens dit onderzoek kun je sowieso beter weg blijven van social media >>

Laatste nieuws

Zie ook