Slaaptekort heeft dezelfde effecten als dronkenschap

Nóg een goede reden om het rustiger aan te doen. Ren jij de hele dag van hot naar her en kom je nauwelijks aan een normale nacht slaap toe? Na zev

Lees ook

Nóg een goede reden om het rustiger aan te doen.

Ren jij de hele dag van hot naar her en kom je nauwelijks aan een normale nacht slaap toe? Dan is nu het moment om maatregelen te nemen om slaaptekort tegen te gaan. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat te weinig nachtrust dezelfde effecten heeft op je brein als dronken zijn.

Na zeventien uur zonder slaap is je alertheid vergelijkbaar met een alcoholconcentratie in je bloed van 0,05 procent. Na 24 uur niet slapen stijgt dit naar 0,1 procent – een percentage waarmee je niet de weg op zou mogen ? zo blijkt uit onderzoek van Oxford en de Royal Society for Public Health.

Volgens een van de onderzoekers zorgt slaapgebrek voor slechtere concentratie, moeilijk nadenken en een minder goed geheugen – allemaal effecten die ook optreden na de nodige alcohol. Aan The Telegraph vertelt ze: ‘Sleeplessness leads to hallucinations and sensory dysfunction. Noises become louder, vision is affected and sufferers start to isolate themselves. Sleep deprivation can lead to mental meltdown.’

Kortom: een goede nachtrust is dus hartstikke belangrijk. Een paar simpele trucs om meer te slapen:

> Laat je telefoon en laptop uit de slaapkamer
> Stel een wekker in voor het moment dat je naar bed gaat (en houd je daaraan!)
> Doe vlak voor het slapengaan iets ontspannends
> Drink niet te veel koffie – vooral niet ’s avonds
> Maak een to-do-lijst, zodat je met een ‘leeg’ hoofd naar bed gaat

Lig jij altijd op tijd in bed, maar kun je simpelweg niet slapen? Check snel deze 3 wetenschappelijke trucs waardoor je sneller in slaap valt. Succes!

Dit zijn de échte redenen waarom je niet genoeg slaapt >

Laatste nieuws

Zie ook