Met z’n allen aan de kwark: eiwitten helpen je afvallen

Eiwitten zijn bijzonder gezond. Wat zijn eiwitten en wat doen ze? En waar kun je ze in vinden? Een lesje eiwitten. 

Lees ook

En: eiwitten zijn bijzonder gezond.

In de sportschool struikel je over de proteïne-shakes en de gemiddelde gezondheidswinkel staat vol met eiwitpoeders die magische effecten beloven. Dat is toch alleen voor bodybuilders, kun je denken. Maar de focus op eiwitten is niet alleen belangrijk voor de fanatieke sporter, het kan je ook helpen met afvallen. Een lesje eiwitten.

Wat zijn eiwitten en wat doen ze?
Allereerst is het handig om te weten dat proteïne en eiwitten hetzelfde zijn. Net als vet en koolhydraten zijn eiwitten gewoon een voedingsstof. Je lijf heeft het nodig. Het wordt gebruikt voor weefselopbouw en -herstel, maar het is ook verantwoordelijk voor de werking van het immuunsysteem.

Eiwitten om af te vallen
De fanatieke sporter zal eiwit vooral inzetten voor het herstel van de spieren, maar ook in veel voedingsplannen speelt het een grote rol. Doordat eiwit je langer een verzadigd gevoel geeft, zul je minder snel trek hebben. Minder eten is natuurlijk de gouden sleutel tot afvallen. Daarnaast stimuleert het de vetverbranding terwijl het je calorie-verbrandende spieren behoudt. Hoe meer spieren je hebt, des te meer calorieën je verbrandt, ook in rust.

Waar kun je eiwitten in vinden?
Eet je gevarieerd, dan is de kans groot dat je al veel eiwitten binnen krijgt. In plantaardige vorm vind je het in brood, granen, peulvruchten en noten. Dierlijke bronnen van eiwitten zijn: vlees, vis, gevogelte, melk, kaas en eieren. Niet elke vorm van eiwit werkt even sterk, dus we noemen een paar producten die er bovenuit springen:

Wat je sowieso in je boodschappenmandje wilt hebben is magere (Franse) kwark, want daarin zitten heel veel eiwitten. Biefstuk is ook een goede bron van eiwit. Sport je veel, ben je vegetariër of komt kwark echt je neus uit: ga dan voor een proteïne-shake. Kies bij voorkeur voor een shake die Whey-eitwit bevat. Die eiwitten worden optimaal door het lichaam gebruikt. Ze worden gemakkelijk verteerd en zijn bijna lactosevrij.
Fitgirl en keukenprinses Jenny van Healthyfans.com maakte het razend populaire recept voor kwarkbollen en de vezelrijke kwarktaart van personal trainer Jelmer de Boer (maar liefst 19 gram eiwit per taartpunt) heeft inmiddels al vele fitte harten voor zich gewonnen. Het binnenkrijgen van eiwitten hoeft echt geen straf te zijn.

Eet eiwitten in de ochtend, na het sporten of nét voor het slapengaan

Hoeveel eiwitten heb je nodig?
Voor de niet-sporters is 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht een goede richtlijn. Dus stel je weegt 68 kilo, dan heb je per dag 54,4 gram eiwit nodig. Maar wil je spiermassa opbouwen en ben je fanatiek aan het sporten? Dan is het aan te raden om 1,5 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht tot je te nemen.

Wanneer kun je het beste eiwitten nemen?
Staat sporten niet in je lijstje met favoriete bezigheden (lees: haat je sporten?), dan is het aan te raden om in de ochtend een shake of bakje kwark te nemen (deze pimp je natuurlijk met wat noten en vruchten). De kans dat je de lunch haalt zonder een knorrende maag is dan het grootst. Bij sporters wordt vaak aangeraden om binnen dertig minuten na de work-out eiwit te nemen, zodat je spieren zich gelijk kunnen herstellen. De laatste optie is eiwit te nemen vlak voor het slapengaan. Tijdens je slaap komt je lichaam tot rust en kan de spieropbouw plaatsvinden. De eiwitten die je vlak voor je slaap hebt ingenomen, zullen deze spieropbouw optimaal ondersteunen.

Andere manieren om je vetverbranding een boost te geven >>

Laatste nieuws

Zie ook