Zo blijf je op gewicht

Hoe ik mijn gewicht & gezondheid leerde managen. Dol zijn op wijn en lekker eten, altijd zin om nieuwe gerechten te koken. 1 Drink liters kruident

Lees ook

Hoe ik mijn gewicht & gezondheid leerde managen.

Dol zijn op wijn en lekker eten, altijd zin om nieuwe gerechten te koken. Zie dan maar eens je gewicht en je gezondheid te managen. Terwijl ik zit na te denken over dit blog, weet ik ineens wat mijn geheim is: dat ik gezond vaak ook heerlijk vind en heb geleerd om me vooral niet gek te laten maken. Dit zijn mijn persoonlijke health-tips die mij in ieder geval helpen op gewicht te blijven.

1 Drink liters kruidenthee en regelmatig wijn
Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat – die kruidenthee dan. Je kunt nooit genoeg hydrateren. Ik voel me er kiplekker bij en het leuke is dat je zo niets hoeft te missen. Als ik eind van de week onverwacht op een terras in de zon beland, neem ik zonder blikken of blozen een glas witte wijn (of twee). Gewoon omdat het kan en omdat ik het mag van mezelf.

2 Eet gezond en geniet van zondigen
Een voorbeeld uit mijn persoonlijke praktijk: het water liep me in de mond toen ik laatst door The detox kitchen bible bladerde. Ja echt, ik kan dus enorm enthousiast worden van een recept voor vegan quinoabrood (check verderop het recept). Totaal zen stond ik het te bakken op mijn vrije vrijdagmiddag. En het was nog lekker ook. Maar wat ik dus niet doe, is doorslaan in dat health-gedoe. ’s Avonds gun ik mezelf drop & chocola.

3 Sport regelmatig, maar wel met mate
Sporten deed ik vroeger nooit, maar sinds ik het een jaar of tien geleden ontdekte, zit het in mijn systeem. Zo’n drie keer per week volg ik verschillende lesjes op de sportschool, van hatha- tot poweryoga en bodypump. De apparaten in de gym vermijd ik zoveel mogelijk – ik haat ze net zo hartgrondig als balsporten. Daarin zit ’m volgens mij de crux: die tak van sport vinden die jij leuk vindt. En dan vooral niet proberen jezelf te dwingen om vaker te gaan dan praktisch gezien in je leven past.

4 Kijk of je streefbroek nog past – wegen is nergens voor nodig
Er staat een weegschaal in mijn badkamer, maar die is van mijn man. Ik kan me niet heugen dat ik er voor het laatst op heb gestaan: veel te frustrerend, die exacte getallen. Voor mij werkt het veel beter om één keer per half jaar te checken of ik mijn ‘streefbroek’ nog pas – zolang je die bewuste jeans nog dicht krijgt, zit je in de veilige zone.

5 Doen wat je leuk vindt, geeft glans
Een chocoladetaart bakken, borrelen met vriendinnen, shinen op je werk: je wordt er blij van en dat is bewezen gezond. Wat ik ook door schade en schande heb geleerd: incasseren hoort erbij – ik ben heus geen zenboeddhist, maar ik doe m’n best.

Resumé: nee, ik word niet superslank met deze lifestyle, maar mijn figuur is redelijk stabiel en alles doet het. Er zijn soms nog steeds momenten dat ik denk dat mijn leven veel leuker zou zijn als ik vijf kilo lichter was, maar ik ben inmiddels sterk genoeg om me daardoor niet van de wijs te laten brengen.

Zo maak je vegan quinoabrood

Nodig:
30 g chiazaad
350 g quinoa
70 ml olijfolie
1/2 tl baksoda
snufje zeezoutvlokken
sap van een halve citroen
handje zonnebloempitten

1 Doe het chiazaad met 1 dl water in een kom. Roer het door en laat het 30 minuten staan. Nu ontstaat er een gel.
2 Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een brood/cakeblik (25,5 x 13,5 x 6 cm) met bakpapier.
3 Doe de quinoa in een maatbeker en giet alles over in een pan. Voeg drie keer zoveel koud water toe. Breng aan de kook en laat de quinoa 3 minuten sudderen ? de quinoa is nu nog half rauw. Giet de quinoa af door een zeef en spoel hem af met koud stromend water. Laat hem goed uitlekken, anders wordt het brood slap.
4 Meng de chiagel en de quinoa in een keukenmachine. Voeg 1,5 dl water, de olijfolie, de baksoda, het zout en het citroensap toe. Laat de keukenmachine 5 minuten draaien; de consistentie van het deeg is vrij nat, zoals muffinbeslag.
5 Schenk het mengsel in het broodblik en bestrooi het met de zonnebloempitten. Bak het brood 1 uur in de oven, tot het stevig is en lichtbruin kleurt.
6 Haal het brood uit de oven en laat het 15 minuten in het blik afkoelen. Stort het op een rooster en laat het volledig afkoelen. Lekker met avocado of notenpasta en enorm eiwitrijk (goed als je vegetarisch of veganistisch eet). Verpak het brood in plasticfolie en bewaar het in de koelkast.

Ik ging een maand vegan en dit gebeurde er met mijn lijf >>

Laatste nieuws

Zie ook