Hoe ‘social’ ga jij met je baas?

Etiquette-expert Anouk van Eekelen geeft een 
snelcursus online gedragsregels en vertelt hoe 'social' je met je baas om moet gaan.

Is het wel zo’n goed idee om een knipoog naar je baas te sturen?

Feestfoto’s op de werk-groepsapp en smileys ?naar je baas sturen? Hoe heurt het eigenlijk? Etiquette-expert Anouk van Eekelen geeft een ?snelcursus online gedragsregels en vertelt hoe ‘social’ je met je baas om moet gaan.

Whatsappgroepen
Vier op de tien Nederlanders gebruiken Whatsapp voor zakelijke doeleinden. Groepsapps kunnen ontzettend handig zijn om snel informatie met je collega’s te delen. Maar wat kun je wel of niet op de app gooien? En wat te doen als je je groen en geel ergert aan de 83 felicitaties die in het weekend binnenstromen omdat een collega jarig is?

«Online sarcasme en humor zijn gevaarlijk. Het is heel belangrijk dat ?je het zakelijk houdt. Als je de hele tijd lollige filmpjes gaat sturen, neemt niemand je op een gegeven moment nog serieus. Het is voor veel mensen een enorme bron van ergernis als ?collega’s met triviale dingen komen. Dat bespreek je bij de koffieautomaat, niet op de app.»

Facebook
Uit onderzoek van Jobtrack in 2011 blijkt dat tweederde van de mensen hun baas niet als vriend accepteert op Facebook. Begrijpelijk, want die epische foto’s van die kroegentocht met je vriendinnen deel je misschien wel graag met vrienden, maar het ligt toch wat gevoeliger als je baas die onder ogen krijgt. Maar is het carrièretechnisch done om collega’s als vriend te ?weigeren? De etiquette-expert: «Daar is moeilijk uitsluitsel over te geven. Facebook is in principe bedoeld voor vrienden. Als je baas en collega’s ook in je timeline zitten, is het verstandig goed na te denken wat je wel of niet plaatst. Als jij op vrijdag ‘Thank God it’s weekend’ op je tijdlijn zet, komt dat natuurlijk niet lekker over op je baas. Soms zit er druk achter: waarom accepteer je me niet? Zorg dan in elk geval dat je een helder verhaal hebt. Accepteer óf iedereen óf niemand van je werk. Het blijft uiteraard je eigen keuze, maar besef wel dat het heel raar overkomt als je de ene collega wel accepteert en de ander niet. Om lastige situaties te voorkomen, kun je er altijd nog voor kiezen om bepaalde content of foto’s voor bepaalde mensen te blokkeren.»

Kun je een knipoog naar je baas sturen? Een lachende drol aan je collega?

Emoticons
Kun je een knipoog naar je baas sturen? Een lachende drol aan je collega? Amerikaans onderzoek van Kelton Global laat zien dat 76% van de werknemers emoticons gebruikt op de werkvloer. Anouk van Eekelen adviseert emoticons voor zakelijke doeleinden te beperken. «Het hangt uiteraard af van de situatie. Als het een interne groepsapp is en iemand maakt af en toe een grapje en zet er een smiley bij: prima. Maar het moet geen kinderlijke conversatie worden die gelardeerd is met emoji’s. Gebruik dus met mate. »

Handige tips voor online gedrag:

  • Erger je je groen en geel aan de continue stroom berichten, dan kun je een whatsappgroep ‘dempen’ (voor een dag, week of jaar). De overige groepsleden merken daar niets van.
  • Kun je ‘Lieve’ gebruiken als aanhef bij je baas? ?De app ‘Crystal’ geeft per contactpersoon een helder communicatieadvies

Overwerken is hartstikke ongezond >>

Laatste nieuws