Ruziemaken is hartstikke gezond voor je relatie

Ruziemaken funest voor je relatie? Helemaal niet!Onderzoek heeft aangetoond dat de happiest couples één ding gemeen hebben en dat is, inderdaad, ruzie

Ruziemaken funest voor je relatie? Helemaal niet!

Goed nieuws! Onderzoek toont dat happy couples één ding gemeen hebben: ze maken ruzie! Heus. Een potje ruziemaken is dus zo slecht nog niet. Onderzoekers denken dat van tijd tot tijd flink discussiëren met je partner kan leiden tot een harmonieuze relatie. Nu is het niet de bedoeling dat het servies door de kamer vliegt, want er zijn grenzen. Zo ruzie je gezond:

Praat
Stellen die hun problemen aan elkaar kenbaar maken, zijn gelukkiger dan stellen die dit niet doen. Hollywood’s bekende koppel Brangelina kan dit bevestigen: “It strengthens a relationship if you can pass those big fights and those big things where you really come head-to-head”, zo vertelde Angelina aan Redbook.

Tel tot drie
Tijdens een ruzie hebben we vaak de neiging om onze partner te onderbreken om ónze kant van het verhaal te laten horen. Niet doen! In een onderzoek gaven gescheiden stellen vaak aan het idee te hebben dat hun partner niet naar hen luisterde. Dus de volgende keer als jij en je partner in een hevige strijd verwikkeld zijn, tel dan tot drie. Deze aanpak kalmeert de situatie en voorkomt dat je partner zich niet gehoord voelt.

Let op je taalgebruik!
Studies hebben aangetoond dat conflictgedrag in het begin van een relatie kan voorspellen of een stel bij elkaar blijft of niet. Waaraan je dit kunt aflezen? Taal & toon. Koppels die kalm en rustig ruzieden, voelden zich na het het uiten van hun zorgen een stuk gelukkiger dan stellen die compleet over de rooie gingen. Heb je tijdens een fikse ruzie toch de neiging om je partner te kleineren, vraag je dan af waarom en probeer intimiteit te creëren door open zinnen te gebruiken, zoals ‘help me het te begrijpen’ en ‘ik heb het nog nooit zo bekeken’.

De three-phase rule
Aaron Beck, auteur van Love is never enough, heeft de ’three-phase rule’ ontwikkeld, een methode om je te helpen ieder stadium van een ruzie zo zorgvuldig mogelijk aan te pakken. In fase 1, het moment waarop de ruzie ontstaat, is het cruciaal om te laten zien dat je naar je parter luistert. In fase 2, wanneer de gemoederen hoog oplopen, is het belangrijk om te uiten hoe jij denkt dat je partner zich op dat moment voelt. En last but not least, in fase 3: share your lessons learned en stem in met een compromis.

Geef je relatie een opzwieper! >>

Laatste nieuws