Zo kwam ik ook na mijn tweede zwangerschap weer in shape

Discipline is vereist. Ook ik - personal trainer en gepassioneerd sporter - weet nog goed dat ik vier jaar geleden zwanger was van mijn dochter en d

Discipline is vereist.

Ook ik – personal trainer en gepassioneerd sporter – weet nog goed dat ik vier jaar geleden zwanger was van mijn dochter en direct dacht: o god, als het maar goed komt met mijn lichaam…

Om vast te beginnen met het goede nieuws: het is helemaal in orde gekomen en ook na mijn tweede kind, nu zes maanden oud, heb ik m’n oude, strakke en fitte lijf weer terug en zit ik super in mijn vel.

Nu vraag jij je natuurlijk direct af: is dit weggelegd voor elke vrouw? En misschien denk je: ja, maar jij hebt al een sportlichaam. Maar ik geloof dat als je het écht wilt, je na de bevalling binnen een aantal maanden weer helemaal in shape kunt zijn. Mits je verantwoord en gedisciplineerd aan de slag gaat.

Ik train al zeker 15 jaar fanatiek en moet dus melden dat ik fit de zwangerschap in ging. Ik ben nu eenmaal voorstander van het idee dat je sowieso gezond en fit door het leven wilt gaan. En voorkomen is beter dan genezen. Als je al fit bent voordat je zwanger raakt, kost het veel minder moeite om je strakke lijf weer terug te krijgen.

Ik ging dertig dagen vegan en dit gebeurde er met mijn lijf >>

Als je fit bent is je conditie beter, zijn je botten sterk, je spieren ontwikkeld en is je houding beter, en dit is superbelangrijk bij het dragen van het kind. Mocht je dus zwanger willen worden, probeer jezelf dan nu alvast naar de sportschool te slepen – het is enorm gezond voor jou en je kind. En fit zijn helpt met de bevalling; daardoor kun je de weeën beter opvangen en heb je genoeg conditie en kracht om te persen.

zwangerschap-fit-gezond

Ik heb enorm genoten van beide zwangerschappen, had weinig klachten en ben blijven sporten. Toch stond ook ik na mijn eerste bevalling met een geschokte blik voor de spiegel. Na de geboorte van Olivia was mijn buik gehavend. Er was niks meer over van mijn sixpack. Het leek alsof er nog een kind in zat, zo bol stond-ie. Ik vroeg me af of het ooit nog goed zou komen.

Na de geboorte van mijn eerste kindje, Olivia, ging het terug in shape komen wat natuurlijker dan na de geboorte van de tweede. Ik moest weer aan de bak en stond al snel weer in de sportschool om mijn kandidaten voor het RTL4-programma Obese te trainen. Nu, na de geboorte van Cooper zes maanden geleden, wilde ik het proces bewuster structureren en de voortgang bijhouden. Ik ben na drie weken thuis oefeningen gaan doen met elastieken en mijn eigen body weight en na zes weken ben ik de sportschool weer in gegaan. Het was superfijn dat ik weer écht aan de bak kon.

Training
Ik train zes keer in de week en een work-out ziet er ongeveer zo uit:

 • Goede warming-up door middel van Movement Preparation (oefeningen waarbij flexibiliteit, mobiliteit en activatie een belangrijke rol spelen)
 • Een circuit van 4 Lower Body oefeningen: 1. Box Step up, 15 herhalingen per been. 2. Bodyweight squat, 20 herhalingen. 3. Box Hip Bridge, 20 herhalingen 4. Lunge walk, 24 stappen.
 • Een circuit van 4 Upper Body oefeningen: 1. TRX Back Pull, 15 herhalingen 2. Bench Push-up, 15 herhalingen (handen op een bankje of box om je buikspieren nog een beetje te ontzien) 3. Cable tricep extension, 15 herhalingen 4. Cable bicep curl, 15 herhalingen
 • Cardio: 20 minuten crosstrainen, 20 minuten fietsen (rennen ben ik na 12 weken weer gaan doen)

Van week 6 tot 12 ben ik rustig aan gewicht gaan toevoegen aan mijn oefeningen en dat bouw ik nu nog steeds op naar het echt zware krachtwerk. Ik boks nu ook en train weer explosief.

Mijn trainingssessie duurt meestal rond de anderhalf uur. Waarvan een uur kracht en een half uur of iets langer cardio. Over een tijdje zal ik mijn kracht- en cardiotraining weer gaan splitsen, wat een beter effect geeft voor de verandering van je lichaam.

Voeding
Uiterst belangrijk. Ik heb me tijdens de zwangerschap beheerst, maar natuurlijk heb ik me ook te vaak laten gaan ? tig repen Tony Chocolonely karamel-zeezout zijn er naar binnen gegaan. Na beide bevallingen ben ik weer goed gaan opletten: veel water drinken, veel groente, fruit, vis en noten. Doordeweeks heb ik alle lekkere dingen laten staan. Alleen op zondag, ‘cheatday’ bij ons thuis, eten we wat lekkers.

Het dagmenu ziet er ongeveer zo uit:
05:15 uur:Ontbijt: haver met melk, lijnzaad, chiazaad, cranberry’s, walnoten en kaneel (ligt er ook aan wat we in huis hebben)
7:00 tot 13:00 uur: lesgeven
09:00 uur: Tussendoortje: handje amandelen en rozijnen
12:00 uur: Lunch: voorbereide maaltijden die ik in de vriezer bewaar en makkelijk mee kan nemen naar mijn trainingen. Quinoa/rijst/volkoren pasta met groenten(broccoli/erwten/boerenkool/spinazie/kikkerwten/linzen/mais) en noten (walnoten/paranoten/cashew) met wat peper en zout en verse rode peper. En dan kip, vis of rundvlees erbij.
16:00 uur: Tussendoortje: 2 gekookte eieren / speltcrackers / hüttenkäse / avocado / gerookte zalm met cherrytomaatjes, basilicum, peper, zout
17:00 – 22.00 uur: lesgeven
22:00 uur: vaak nog wat kwark met fruit of noten en zaden

Gedurende de dag drink ik 2 liter water en thee (verse gember met wat citroen is lekker)

Aan supplementen neem ik magnesium voor een goede werking van de spieren en voor het energieniveau, glucosamine voor de gewrichten (belangrijk wanneer je veel sport en slijtage een rol kan gaan spelen) en ik gebruik ook vitaminen en visolie.

Mijn lichaam begon eigenlijk al na twee weken zichtbaar te veranderen, elke week wat meer. Ik ben nu zes maanden verder en er is van de zwangerschap niets meer te zien. Maar als trainer en verslaafd sporter ben ik nog niet tevreden… Dus ik ga nog een stapje verder. Ik ben nu bezig met droogtrainen, zoals we dat noemen, en mijn spiermassa weer laten groeien. Ik ben net gestopt met borstvoeding geven en nu al zeggen mensen dat ze ineens weer grote veranderingen zien. Als je borstvoeding geeft, helpt dat vlak na de bevalling om je baarmoeder weer snel op zijn plek te krijgen. Maar gedurende de periode dat je borstvoeding geeft, blijft je lichaam het hormoon oxytocine en prolactine aanmaken. Nu ik daar dus mee gestopt ben, verandert mijn lichaam ineens nog sneller.

IMG_6055

Deze richtlijnen kunnen jou helpen:

 • Houd sowieso 6 weken rust na je bevalling
 • Begin met alleen body weight-oefeningen
 • Sla je buikspieren nog even over (tot het moment dat ze weer zo ver mogelijk gesloten zijn)
 • Doe nog geen heftige explosieve trainingen na je bevalling
 • Ga alleen rennen als het goed voelt ? je gewrichten en banden zijn nog steeds week
 • Blijf goed eten en drinken als je borstvoeding geeft. Je lichaam heeft die extra calorieën nodig om genoeg melk te kunnen produceren. Dus ga niet diëten!
 • Voer, als het trainen goed voelt, na 12 – 16 weken alles ietsje op

Zonder meer het belangrijkst, is dat je goed luistert naar je lichaam. Elke vrouw is anders, er staat geen standaard periode voor om weer in shape te komen. Het lichaam heeft flink wat te verduren tijdens de zwangerschap en bevalling, dus neem de tijd om alles weer te laten herstellen. Ik ben ervan overtuigd dat iedere vrouw met de juiste inspanning en discipline het beste uit haar lichaam kan halen. Nee, twee jaar op de bank zitten en dan klagen dat je lichaam nog niet in shape is, is niet handig. Het gaat niet vanzelf en er is wat moeite voor nodig.

Succes moeders! En het allerbelangrijkste: geniet van deze wonderschone en bijzondere gebeurtenis in je leven.

Liefs,
Elske Sorel

Simpele tips om DIRECT met je suikerverslaving te stoppen >>

Laatste nieuws