5 x een megadrukke baan en toch leuke dingen blijven doen?

ZO KRIJG JE HET VOOR ELKAAR. Sinds Marie Claire hoofdredacteur Claudia Straatmans ook leidinggeeft aan glamourblad Beau Monde, krijgt ze bijna conti

Lees ook

ZO KRIJG JE HET VOOR ELKAAR.

Sinds Marie Claire hoofdredacteur Claudia Straatmans ook leidinggeeft aan glamourblad Beau Monde, krijgt ze bijna continu de vraag: twee drukke banen, hoe fiks je dat? En zie je je familie/vrienden/gezin nog wel eens? Dit zijn haar tips.

1 Durf los te laten
De allerbelangrijkste les. Je kunt niet meer alles zelf doen, moet vertrouwen op andere mensen. En als er heel af en toe een foutje in je blad sluipt, probeer je daar geen slapeloze nacht van te hebben (zo killing voor je looks, geen slaap). Zoals een van mijn oud-hoofdredacteuren Karin Swerink ooit zei: “Durf fouten te maken”. Natuurlijk maak ik liever geen grote fout, dus ik scan wel alle artikelen. Wat ik jonge mensen dan ook adviseer: investeer in een cursus snellezen, daar heb je zo veel profijt van!

2 Werk alleen met Olympisch Goud
Ik kan loslaten, omdat zowel op Beau Monde als Marie Claire topmensen zitten. Chefs redactie als Saar, Agnès, Wies en artdirectors als Brenda & Rick. Ze weten wat ik wil én wat goed is voor het merk. Ik moet mijn mensen blindelings kunnen vertrouwen en dat kan ik deze kanjers.

3 Timemanagement een vies woord?
Welnee. Ik heb baat gehad bij het mantra van Ernst van Dijk (bureau GIFT): zware klussen
’s ochtends en vergaderen pas in de middag. ’s Ochtends is je energielevel hoger, dus verzet de Himalaya-bergen in de voormiddag. Kijk bijvoorbeeld naar productieve schrijvers, die schrijven vaak van 9-12 uur en gaan daarna iets anders doen. Martin Bril stond er zelfs om bekend dat hij maar een half uur nodig had voor zijn Volkskrant-column, daarna ging hij de stad in om zich te verwonderen/verbazen over wat hij nu weer voor inspiratie zou tegenkomen.

4 Doe de ANNA
Ik begrijp dat jij nu denkt: die Straatmans heeft makkelijk praten, want die wordt om de wipwap uitgenodigd. Maar ik kan echt niet op alle uitnodigingen ingaan (en soms is het veel leuker om met je gezin op de bank te zitten – zelfs Wendy van Dijk verzuchtte ooit op de avond van de Marie Claire Prix de la Mode dat ze toch liever bij haar Lizzie thuis was). Ik volg altijd de heilige checklist: is het nodig voor mijn blad? En: is het een adverteerder? Bij 2 x ja vraag ik altijd of er ook vriendinnen uit het vak gaan (zo had ik vorige week een genoeglijke avond met Karin Kuijpers bij het persdiner van X-Bank in The Duchess), en naar een balletpremière neem ik mijn vriendin Edith mee. En heel soms doe ik een Anna Wintourtje: 20 minuten en dan weg – hoorde dat Anna Nooshin het tegenwoordig ook zo doet bij etentjes: max 1 uur.

5 Onderschat nooit de kracht van Paard-Opoly
Het weekend is heilig. Zaterdag & zondag zijn voor mijn gezin. Zelfs Olcay met haar over the top daar-moet-je-bij-zijn-shows van Supertrash krijgt me daar niet van af. Ik tank zo enorm bij tijdens een spelletje Paard-Opoly met mijn dochter, echt waar. Als ik alle spelletjeslisten doorzie, heb ik maandag meteen weer genoeg ‘intellectuele bagage’ om alle dansjes met de managementbuitenwereld elegant te kunnen dansen.

Laatste nieuws

Zie ook