Daaróm moeten de luikjes van vliegtuigramen dus omhoog tijdens het opstijgen en landen

Aha!

Daaróm moeten de luikjes van vliegtuigramen dus omhoog tijdens het opstijgen en landen

Aha!

Het kan vervelend zijn: net dat luikje van het vliegtuigraam moeten openen omdat het vliegtuig gaat landen, terwijl je eigenlijk nog lekker lag te slapen. Maar een expert heeft onlangs onthuld wat de reden is voor dat vaste vliegtuigritueel: het is namelijk belangrijker voor je veiligheid dan je dacht.

Saran Udayakumar, veiligheidsofficier bij de luchtmacht, vertelt aan gebruikers van de website Quora dat bij een noodgeval vliegtuigpersoneel slechts 90 seconden heeft om een vliegtuig te evacueren. Veel van de ongelukken gebeuren tijdens het opstijgen en landen en daarom worden er veel voorzorgsmaatregelen getroffen. Het raamluikje is daarvan één onderdeel.

NoodsituatieHet goed als passagiers naar buiten kijken: zo zijn er extra ogen die opletten als er iets misgaat, zegt Udayakumar. "Passengers are curious, hence they are perfect extra eyes to see if something goes wrong out there. Usually passengers report stuff right away." Door het luikje omhoog te doen kan het personeel daarnaast inschatten wat er precies aan de hand is tijdens een noodsituatie en welke deuren bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor evacuatie. Ook is het belangrijk dat passagiers aan het natuurlijke licht wennen, mocht er iets misgaan. Tot slot is het openen van de luikjes ook goed voor hulpmedewerkers op de grond: zij kunnen zo de situatie in het vliegtuig inschatten.

De tafels inklappen, stoelen rechtop zetten, riemen vastmaken en alleen gezonde volwassenen bij de nooduitgangen zijn ook bedoeld voor een snellere ontruiming tijdens een noodgeval. Voortaan altijd braaf meewerken, dus.

Dit zijn de 10 meest irritante mensen in het vliegtuig >