Dit zijn de ALLERSLIMSTE road trips door Europa, de VS en Zuid-Amerika

Voor op je bucket list.

Lees ook

Voor op je bucketlist.

Een road trip of rondreis plannen is een fantastisch maar ingewikkeld ding. Waar wil je heen? Wat wil je allemaal zien? En vooral: hoe doe je alles wat je wilt in zo min mogelijk tijd (én met zo min mogelijk geld)? Voor dat laatste bedacht wetenschapper Randy Olson een slimme oplossing: met een algoritme in Google Maps stelde hij de kortste afstanden tussen allerlei must-seeplekken vast en daarmee creëerde hij een efficiënte route. Dat deed hij al voor de Verenigde Staten, Europa en Zuid-Amerika.

On the road
Op elke kaart zijn alleen routes gebruikt die je met de auto kunt volgen, op een paar ferry’s na. Langs de route door de Verenigde Staten zijn stops gecreëerd in elke staat, bij nationale parken, historische plekken en andere must-sees. De route door de Verenigde Staten is iets meer dan 22 duizend kilometer lang en duurt in totaal 224 uur (9,33 dagen) om te voltooien. Olson denkt dat je zo’n 2 à 3 maanden nodig hebt om ‘m daadwerkelijk uit te voeren – maar dan heb je dus wel alle hotspots van Amerika gezien (én elke staat).

road-trip-vs

Voor de kaart van Europa gebruikte Olson een must-seelijst van Business Insider, met vijftig plekken die je volgens de website ooit in je leven gezien moet hebben. Een aantal spots zijn weggevallen vanwege reizen over het water, maar de route langs 45 must-sees mag er zijn. Voor de complete road trip ben je zo’n drie maanden onderweg.

road-trip-europa

De Zuid-Amerikaanse route is gebaseerd op advies van TripAdvisor en The Huffington Post en met bijna 30 duizend kilometer de langste van de drie. Voor sommige stukken van deze trip zal je het vliegtuig moeten pakken, maar de meeste afstanden zijn gewoon te doen met de auto.

south-america-optimal-road-trip

Zelf een slimme road trip samenstellen?
Wil toch net andere dingen zien onderweg of simpelweg een ander deel van de wereld bezoeken? Olson was zo aardig het algoritme dat hij gebruikt heeft te delen, zodat je heel handig je eigen road trip kunt samenstellen. Je moet er even tijd voor hebben, maar het is zeker de moeite waard als je een reis aan het plannen bent. Probeer het hier.

21 dingen die je wilt doen deze zomer >

Laatste nieuws

Zie ook