Dit kan de reden zijn waarom je niet het lichaam hebt dat je wilt

En het devies is simpel: slapen = afvallen.

Lees ook

En het devies is simpel.

Je staat dagelijks te zweten in de sportschool, houdt je strikt aan je dieet én je drinkt voldoende water. En toch zonder het gewenste resultaat? Wat er ontbreekt aan jouw supergezonde levensstijl, is hoogstwaarschijnlijk een goede nachtrust.

Spieren bouw je tijdens je slaap, vertelt personal trainer Chirjeev Sawhney aan The Washington Post. Tijdens je slaap doorloop je een vaste cyclus: de overgangsfase tussen waken en slapen, diepe slaap, zeer diepe slaap en de REM-slaap (ofwel droomslaap). Vooral de diepe slaap is belangrijk voor de spieropbouw. Dan worden de eiwitten die je die dag hebt binnengekregen in combinatie met groeihormoon gebruikt om de ‘scheurtjes’ in je spieren te herstellen. En dat zorgt ervoor dat je meer spieren kweekt.

Zoveel uur slaap heb je écht nodig >

Kortom: wil jij meer spieren en mooiere vormen? Gewoon zorgen dat je op tijd naar bed gaat én in een diepe slaap valt. Lukt dat niet altijd, probeer dan eens deze tips:

1/ Creëer een vaste slaaproutine
Ga elke avond ongeveer rond dezelfde tijd naar bed en probeer ’s ochtends ook weer rond dezelfde tijd op te staan. Zo went je lichaam aan een ritme, waardoor je gemakkelijker in slaap valt.

2/ Zorg voor een slaapvriendelijke slaapkamer
Dat wil zeggen: zet al je elektronische apparaten uit (ja – óók die smartphone), zorg ervoor dat het donker is en dat er genoeg frisse lucht binnenkomt. En onthoud: een slaapkamer is om in te slapen. Ga dus niet op bed liggen en films kijken of om je laatste werkmails te beantwoorden. Door je bed puur te gebruiken voor slapen, weet je lichaam precies wat het moet doen als je daadwerkelijk naar bed gaat.

3/ Stap met zo min mogelijk stress je bed in
We weten allemaal dat stress een absolute dooddoener is voor een fijne nachtrust. Probeer dat dus te voorkomen. ’s Avonds sporten, even weg met vrienden, een warm bad of een korte meditatieoefening voor het slapengaan kunnen wonderen doen.

3 wetenschappelijk bewezen trucs om sneller in slaap te vallen >

Laatste nieuws

Zie ook