Zegt de wetenschap dan, hè.
Stalkgedrag aantrekkelijk? Niet bepaald. Toch toont een studie van de University of Michigan aan dat vrouwen die romcoms zoals Love Actually of Theres Something about Mary kijken agressief, stalkerig gedrag van mannen eerder accepteren. Hmm...
Je vraagt je vast af welk stalkerig gedrag er in bovengenoemde films dan voorkomt. Inderdaad, het ontgaat ons en daardoor is het nog gevaarlijker. Denk aan Mark (Andrew Lincoln) in Love Actually, die Juliet (Keira Knightley) op haar bruiloft stalkt met zn camera en bij wie hij later ineens voor de deur staat met een liefdesverklaring (overigens is er op zijn gedrag moreel nog meer aan te merken, want Juliet is getrouwd met zijn beste vriend). Of Ted (Ben Stiller), die in Theres Something About Mary een privé-detective inhuurt om zn high school crush Mary op te sporen. Je denkt nu misschien: het zijn maar films, maar stiekem doet dit dus wel wat met ons. We vinden obsessief gedrag van mannen acceptabeler. En dat is natuurlijk geen goed nieuws.
Julia R. Lippman, expert op het gebied van gender en seksualiteit, deed het onderzoek. Ze liet vrouwen films in verschillende genres zien en vroeg hun naderhand een aantal vragen te beantwoorden. Wat bleek? De vrouwen die films als Theres Something About Mary hadden gekeken reageerden milder op stalkerig gedrag van een potentiële date dan de vrouwen die films als Sleeping with the Enemy (je weet wel, met Julia Roberts, brrr) voorgeschoteld hadden gekregen, waarin het stalkgedrag wordt afgekeurd en als abnormaal wordt neergezet. Kortom, romcoms zorgen ervoor dat we stalkgedrag minder serieus nemen en doen alsof het agressief achter de liefde van je leven aan gaan normaal is. En dat is volgens wetenschapper Julia ernstig.
Sorry liefhebbers, even geen romcoms voor jullie!