Brood is dus hartstikke gezond

Eet je geen brood, dan loopt je gezondheid risico. Het is zelfs beter voor je IQ om wel brood te eten.

Brood is dus hartstikke gezond

Die bammetjes mogen terug in je lunchbox.

Brood moet weer terug op de ontbijttafel, dat zegt hoogleraar schildklierziekten Robin Peeters van het Rotterdamse Erasmus MC. Eet je geen brood, dan loopt je gezondheid risico. Het is zelfs beter voor je IQ om wel brood te eten.

Het is een populaire dieettrend: brood schrappen omdat gluten de duivel zouden zijn. In boeken als Broodbuik wordt gepleit voor een broodvrij dieet, omdat bammetjes zouden zorgen voor allerlei klachten en extra kilo's. Des te opmerkelijker is het dat nieuw onderzoek uitwijst dat brood juist hartstikke gezond is én dat gluten belangrijk zijn voor de gezondheid. Vooral voor zwangere vrouwen is brood belangrijk, omdat het voorziet in een dagelijkse portie jodium. Een tekort hieraan kan leiden tot hersenafwijkingen en zelfs tot een lager IQ bij het kind.

Om voldoende jodium binnen te krijgen, zouden we zes sneetjes brood per dag moeten eten. Dat zijn er best wel wat dus. We zullen hier niet meteen roepen dat we massaal een heleboel brood in huis moeten halen, doe vooral waar je je goed bij voelt. Maar die bammetjes met kaas mag je gerust weer in je broodtrommel stoppen, want die zijn dus lang zo slecht nog niet.

Is zuivel de duivel? We scheiden de fabels van feiten >>