Gaan we in de toekomst onze baby’s designen?

Designer schoenen, designer tas – dan wordt het nu eens hoog tijd voor een designer baby. Anno 2016 kan je je eigen spruit ontwerpen.

Lees ook

EINSTEIN 2.0

Designerschoenen, een designertas en nu dan ook een designerbaby. Anno 2016 kun je je eigen spruit ontwerpen. Terwijl we dit fenomeen ei-gen-lijk alleen van sciencefictionfilms kennen, wordt de fantasie nu ingehaald door de werkelijkheid. Klinkt misschien eng, maar deze nieuwe trend heeft ook voordelen.

Vijf jaar geleden konden wetenschappers er alleen maar van dromen: een ‘gene-editing’ technologie genaamd CRISPR Cas-9. Een radicaal maar accuraat DNA-bewerkingsprogramma dat je genen afbreekt, verplaatst, herstelt en bewerkt. Het werkt op ieder levend wezen en is ook nog eens goedkoop, efficiënt en makkelijk. Voor slechts $150 heb je al een CRISPR Cas-9-box (voorzien van een spuitje en de Cas-9-proteïne die het DNA bewerkt). Vooraf is het programma getest op muizen en de resultaten zijn verbazingwekkend. Wat blijkt? Je kunt je DNA zodanig bewerken dat je nakomeling geen last heeft van kwaaltjes. Denk aan: hooikoorts, ADHD, dyslexie, genetische lever- en vaatziekten of zelfs jetlags. Lang leve de wetenschap! Of niet..?

Want naast dat je kwaaltjes kunt verhelpen voordat de baby geboren is kun je ook het geslacht, de oog- en haarkleur en de haardikte van je kind bepalen. Best heftig dat we mogelijk een tijdperk in gaan zonder genetische diversiteit of juist met grote verschillen tussen gewone mensen en de lucky few. De druk die we nu al voelen om ons volgens de normen te kleden en gedragen zal er niet beter op worden als mensen om ons heen de volgende Einstein, Michelangelo of Kardashian ‘designen’. Gaan het te ver?

Voor de wetenschap een prachtig fenomeen, maar voor ons? Natuurlijk grijpen we elke kans aan om nare kwaaltjes en ziektes weg te designen bij onze baby’s, dat kun je ons niet kwalijk nemen. Maar waar trekken we de grens? Voordat je het weet geven we onze baby de benen van Doutzen, een paar sproetjes omdat we dat zo leuk vinden of proberen we een nieuwe Bowie te designen.

Wat vind jij van de “designer baby”?

24x favoriete babynamen die ook voedsel zijn >>

 

Laatste nieuws

Zie ook