Zó word je gezond 100

Je ziet het vaak genoeg voorbij komen, een oma die kiplekker in haar vel zit. Dat willen wij natuurlijk ook, maar wat is nou hét geheim van een gezond

Zó word je gezond 100

Op naar 100.

Je ziet het steeds vaker voorbij komen, oma's die kiplekker in hun vel zitten. Dat willen wij natuurlijk ook. Maar wat is nou hét geheim van een gezond en lang leven?

Er zijn een paar plekken op de wereld waar het bijna bijzonder is als je geen 100 jaar oud wordt. Denk hierbij aan:

1/ Sardinië, Italië2/ Okinawa, Japan3/ Loma Linda, Californië4/ Nicoya, Costa Rica5/ Ikaria, Greece

Deze plekken worden ook wel de Blue Zones genoemd. Ziektes zoals dementie, hartproblemen en depressie komen er amper voor. Hoe? Door hun ge-wel-di-ge levenskwaliteit die is gebaseerd op deze vijf punten.

1/ FamilieFamily first is hét motto in de Blue Zones. Voor deze mensen is hun familieleden regelmatig zien prioriteit. En vrijwel alles in deze culturen draait om sociale interactie.

2/ Niet rokenUiteraard. En 4 koppen koffie max.

3/ Plantaardig dieetJe hoeft niet gelijk vegan te worden (beetje vlees mag). Wél is bewezen dat een maaltijd met veel gezonde groentjes je levensjaren verlengt.

4/ Lage inspanningHard aan het trainen? Niet nodig. Volgens de mannen in witte jassen word je ouder van makkelijke en regelmatige inspanning, zoals tuinieren, wandelen of klusjes op het land.

5/ Sociaal zijnHét geheim van de mensen in de Blue Zones. Sociale contacten bepalen voor 30% hun lange en gezonde levensjaren.

Ook witte wijn is dus hartstikke gezond >>