Zo haal je alles – maar ook echt alles – uit je sollicitatiegesprek

Die dreamjob binnenslepen begint bij je sollicitatiegesprek. Dit zijn dé tips om alles - maar dan ook echt alles uit je sollicitatiegesprek te halen.

Zo haal je alles – maar ook echt alles – uit je sollicitatiegesprek

Hállo dreamjob!

1 Maak een ‘to-be-lijst'De eerste indruk is héél erg belangrijk. Dus maak alvast een lijstje van wat je wil laten zien tijdens het gesprek. Welke kwaliteiten wil je laten zien en hoe wil je overkomen? Wil je bijvoorbeeld laten zien dat je zelfverzekerd bent, dan is het belangrijk dat je gemakkelijk praat over je kwaliteiten en succesverhalen, zonder op te scheppen.

Mensen bepalen op basis van deze TWEE eigenschappen wat ze van je vinden >>

2 Zorg voor een tweezijdig gesprekDoor je sollicitatiegesprek meer tweezijdig te maken, zul je je meer op je gemak voelen. Dit doe je door tijdens het gesprek interesse te tonen in de ander en ook echt te onthouden wat hij of zij zegt. En laat degene met wie je het gesprek voert uitpraten. Dit is niet het moment voor ‘het ene oor in, het andere oor uit’. Door goed te luisteren, kun je  er ook achter komen hoe de werksfeer bij het bedrijf is. Het is handig om van tevoren een aantal goede vragen te bedenken die je zou kunnen stellen (niet gelijk over eventuele promoties beginnen) en zorg ervoor dat je kennis over het bedrijf up-to-date is.

3 Bedenk van tevoren welke vragen je kunt verwachtenBehalve je salaris en je kwaliteiten is het sollicitatiegesprek ook een prima moment voor wat meer informele vragen of kennisvragen over bepaalde onderwerpen (of het bedrijf!). Maak een lijstje met vragen die je kunt verwachten en probeer je antwoord hierop zo goed mogelijk voor te bereiden.

De 10 vreemdste sollicitatievragen OOIT >>

4 Neem de tijdWanneer er vragen aan je gesteld worden waar je je misschien niet helemaal op hebt voorbereid, neem dan rustig de tijd om erover na te denken. We willen je niet aanmoedigen om een half uur stilte te laten vallen, maar zet jezelf niet onder druk en bedenk goed wat je gaat zeggen. Als jij in een spontane reactie vertelt hoe outgoing je bent, terwijl dat eigenlijk niet zo is, dan is dat wellicht niet de meest slimme zet.

5 Voel je op je gemak als je je salaris gaat besprekenOok al stond er in de advertentie dat het om een vast salaris ging, ze kunnen je altijd vragen wat jouw salarisverwachtingen zijn. Dan is het wel zo fijn als je zelfverzekerd kunt vertellen wat jij in gedachten had. Zorg er dus voor dat je je ook hier op voorbereidt. Oefen hardop, zodat je weet hoe je straks overkomt. En zorg ervoor dat je goed kunt motiveren waarom je vindt dat je een bepaald salaris verdient.

Zó onderhandel je over je salaris! >>

6 Ken je kwaliteitenWeet waar jouw krachten liggen en wat jou uniek maakt. Waarom moeten ze uit al die honderden sollicitanten jou kiezen? Bedenk of je misschien een unieke combinatie van sterke punten hebt en nogmaals: zorg dat je niet opschept.

7 Ken je zwaktesHoe graag ze ook willen weten wat voor versterking jij bent voor het team, ze zullen je ongetwijfeld ook vragen naar je zwaktes. Zorg dus dat je ook weet waar je misschien minder goed in bent ? en bedenk wat je hieraan zou kunnen doen of, nog beter, hoe je je zwakke punten misschien kunt omzetten in sterke punten. Wees eerlijk, maar niet té eerlijk (niemand hoeft te weten van jouw zwak voor puppiefilmpjes en dat je al 400 varianten hebt gezien).

8 Let op je non-verbale communicatieTijdens je gesprek gaat het niet alleen om de woorden die er vallen. Sterker nog: je non-verbale communicatie is misschien nog wel belangrijker! Let dus op dat je een open houding hebt. Leun niet te veel naar voren of naar achter (we weten het, het is ook nooit goed) en probeer ontspannen te zijn. Zorg voor oogcontact, zonder te staren. Al met al is het zaak dat je zo natuurlijk mogelijk overkomt ? ga dus bijvoorbeeld niet ineens proberen met je handen te praten als je dat normaal ook niet doet.

Bepaalt de kleur lipstick of je die baan krijgt? >>

9 Wees jezelfMaar dan wel de beste versie.

En als je dan bent aangenomen, probeer déze fouten dan te voorkomen >>