Dit zijn dé hotspots van Haarlem

Van fijne koffietent tot reuze leuk restaurant: we selecteerden de beste adresjes van Haarlem volgens coole locals.

#023

Van fijne koffietent tot reuze leuk restaurant: we selecteerden de beste adresjes van Haarlem volgens coole locals, want alleen die kennen de echte pareltjes.

Favorieten van de redactie:

Staal
De redactie-favoriet is Staal. Staal kookt met seizoens- en biologische groenten. Je schuift aan voor de lunch of op donderdag en vrijdag voor een table d’hôtes – een verassend driegangenmenu voor 25 euro. Alles is met veel aandacht en liefde klaargemaakt en dat proef je.

Cantina023
We zijn dol op Mexicaans en dus dolblij met nieuwkomer Cantina023. Hier smaakt Mexicaans zoals bij een een échte Mexicaan, waarschijnlijk omdat ze alleen werken met de allerbeste producten; zo komt het rundvlees uit Ierland en wordt de guacamole kraakvers bereid.

Café Colette
De ‘Café George van Haarlem’ (voor Amsterdammers is George een begrip), oftewel: Fransige bistro met klassieke gerechten die nooit saai worden, zoals steak tartare, hamburger of ravioli. En natuurlijk – zoals het een goede bistro betaamt – een puike wijnkaart. We moeten even geduld hebben, maar in de lente is het grote terras weer open met uitzicht op de Sint Bavo kerk.

Freelance vormgever Charlie Dot is trotse inwoner van Haarlem en de knapste en coolste local die we kennen. Dit zijn haar persoonlijke favorieten:

Fortuyn
Centraal gelegen aan de Grote Markt – en dat is in Haarlem hét plein. Leuk voor een lekkere lunch en ook voor goede gin-tonics, vooral die met bosbessen is fabelhaftig. Ze hebben hier bovendien een grote selectie borrelhappen, van tatsuta crunchy chicken met gember en knoflook tot de good old bitterbal.

Mogador
Fijn en klein koffietentje aan de Botermarkt. Hier krijg je waar je voor komt: een goede bak koffie.

The Louisiana Lobstershack
Dé kersverse hotspot van Haarlem. De stijl is rauw en dankzij de muziek, de sfeer en het eten waan je je aan de andere kant van de oceaan. New Orleans was hier de inspiratie en dat voel je aan alles.

De Kippenhal
Kip, kip en kip. Altijd goed.

Thrill Grill
Dé burgertent van Haarlem, voor burgers zoals ze horen te zijn: dik, smeuig en lekker fout. Oja, de truffle parmasan fries zijn ook to die for.

Blogger Laura Ebbenhorst is een echte ‘mug’, oftewel een geboren en getogen Haarlemmer. Op Haarlemcityblog.nl blogt ze over de nieuwste tenten van haar stad.

Dodici
Al jaren dé plek van Haarlem en mijn tweede woonkamer. Voor ontbijt, lunch, lekkere koffie, diner en borrel. Gelegen aan de Grote Markt, dus ook nog lekker centraal.

By Lima
Kakelvers en nieuwe favoriet! Alles van de kaart is goddelijk en ook nog eens eerlijk, suikervrij, zonder E-nummers en glutenvrij. Nou ja, niet alles, maar zo goed als. Kortom: een fijne plek.

Wolkers
Wolkers doet industrieel aan, maar is superknus dankzij de vintage inrichting. Er is veel lichtinval door de vele ramen en het zit pal op de Oude Gracht. Uit de boxen klinkt ouderwetse jazz en aan de muur hangt wisselende kunst die ook te koop is.

Het Veerkwartier
Net buiten het centrum aan de Veerplas ligt dit creatieve buitenpaviljoen. Een plek met een no-nonsense sfeer. Het paviljoen zelf bestaat uit oude zeecontainers en een kas. Je kunt hier heerlijk eten (onder de sterren), workshops volgen, er is zo nu en dan livemuziek en kinderen kunnen buiten ravotten bij de plas. Ideaal dus voor het hele gezin.

Wigbolt
Een avondje doorzakken doe je bij borrel- en cocktailbar Wigbolt. Verwacht fantastische cocktails zoals de ‘Haarlem Mule’ en tig verschillende wodka’s, whisky’s, bieren, gin, wijn en jenever. De stemming is er altijd goed en het zit dan ook steevast bomvol leuke Haarlemmers.

De 25 beste restaurants van Amsterdam volgens de redactie >>

Laatste nieuws