Volgens de wetenschap moeten we vrouwen naar Mars sturen

De wetenschap komt met een wel héél leuk nieuwtje, wat de toekomst wel eens zou kunnen veranderen. Vrouwen moeten namelijk naar Mars, wij leggen uit.

Volgens de wetenschap moeten we vrouwen naar Mars sturen

#Score!

Heb je je wel eens afgevraagd waarom het vrijwel altijd mannen zijn, die de ruimte in gestuurd worden? De enige keer dat je een vrouw de ruimte in ziet gaan, is op het witte doek, en de vrouwelijke astronauten die wél hun levens op het spel hebben gezet, zijn door het gros van de mensen alweer vergeten. Gelukkig komt de wetenschap met een interessant nieuwtje, waardoor de verhoudingen in space wel eens zouden kunnen veranderen.

Gebleken is namelijk dat vrouwen eigenlijk veel geschikter zijn om naar de ruimte af te reizen dan mannen. Schrijfster Kate Greene deed mee aan een simulatie van een Mars-expeditie, en documenteerde het vier maanden durende project voor online magazine Slate. Duidelijk wordt dat vrouwen ‘goedkoper te lanceren zijn’ dan mannen. Dit heeft allemaal te maken met calorieën; in de groep van Greene kwam het zelden voor dat een vrouw 2000 calorieën per dag verbrandde, terwijl de mannelijke teamleden al snel de 3000 passeerden. Daarnaast aten de vrouwen kleinere porties dan mannen.

We horen je denken: wat heeft dat te maken met de kosten van een ruimtereis? Heel. Erg. Veel. Hoe zwaarder een raket is (door onder meer dus het gewicht van de bemanning én het eten dat mee moet), hoe meer benzine er nodig is om de raket de ruimte in te schieten. En hoe meer benzine er nodig is, hoe zwaarder de raket is, wat er weer voor zorgt dat er nóg meer benzine nodig is. En dat alles kost geld. Logisch toch?

Drie jaar geleden selecteerde NASA voor het eerst evenveel mannelijke als vrouwelijke astronauten, een stap in de goede richting. Helaas is de rest van de cijfers minder positief. In 2014 waren van de 43 actieve astronauten slechts 11 vrouw, en niet meer dan 58 van de 535 mensen die de ruimte in zijn geweest, zijn vrouw. Nog erger: er hebben al 24 mannen een reis naar de maan gemaakt, terwijl geen vrouw ooit verder kwam dan de lage baan om de aarde. Euhm Houston, we still have a problem!

Volgens de wetenschap is het juist goed om al je geld aan reizen te spenderen >>