Zo blijf je je hele werkdag gefocust

Acht uur lang. Laten we eerlijk zijn: acht uur lang aan één stuk werken, da's best pittig. 1 Eet citrusfruit Uit

Zo blijf je je hele werkdag gefocust

Acht uur lang.

Laten we eerlijk zijn: acht uur lang aan één stuk werken, da's best pittig. Naast je luidruchtige collega’s en het internet - dat nonstop met je lijkt te flirten - heb je ook al niet zo’n geweldig concentratievermogen. Voor je het weet is de dag alweer om, en heb je niet eens de helft van je werk af… Tips voor een ieder die moeite heeft de 9-tot-5-dag scherp en gefocust door te komen:

1 Eet citrusfruitUit onderzoek blijkt dat fruitsoorten met een sterke geur ervoor zorgen dat je alerter bent, bijvoorbeeld sinaasappels of citroenen. En als je de geur helemaal zat bent, dan eet je ze gewoon op, wat weer goed is voor een vitamine C-boost. Win-win!

2 Neem pauzesDus door pauzes te nemen krijg je meer gedaan? Het is écht waar: uit onderzoek van The Atlantic is gebleken dat de perfecte formule bestaat uit 52 minuten werken en 17 minuten pauze.

3 Sta opBehalve dat acht uur lang op je bureaustoel zitten niet heel erg gezond is, zorgt het er ook voor dat je geheid je focus verliest. Zorg er dus voor dat je af en toe even opstaat en wat rondloopt, dan komt je bloedsomloop ook weer goed op gang. Neem bijvoorbeeld de trap naar de kantine, in plaats van de lift. Of telefoneer lopend (op de gang, zodat je je collega’s niet stoort).

4 Bekijk ‘schattige’ video’sDat we een zwak hebben voor kittens, puppy’s en andere aandoenlijke diertjes, dat is duidelijk. En guess what! The American Chemical Society toonde aan dat het bekijken van lieve filmpjes je concentratie kan verbeteren. Is dát even goed nieuws!

Deze filmpjes zorgen ook zeker voor een energyboost >>

5 Probeer de 20-20-20-methodeJe brein raakt helaas gemakkelijk overspannen, dus mentale pauzes zijn cruciaal. Probeer eens de 20-20-20-regel: kijk om de (ongeveer) 20 minuten minstens 20 seconden naar een object dat ongeveer 6 meter (20 feet) van je af staat. Hierdoor verminder je de spanning voor je ogen, die het zwaar hebben met al dat gestaar naar je computerscherm.

6 Plan meetings om 15 uurWe kennen allemaal de stress die je voelt als je vroeg in de ochtend al een meeting hebt; je bent net lekker aan het opstarten en mailtjes aan het wegwerken. Uit onderzoek is gebleken dat dinsdagmiddag om 15 uur  het beste moment is voor meetings. Je hebt daarvóór precies genoeg tijd gehad om je taken af te maken, en kunt ook daarna nog even verder werken.

7 Haal diep ademWanneer je eigenlijk he-le-maal gek wordt van de feedback die je net hebt gekregen én op andere stressmomenten: adem diep in, adem uit en herhaal. Goed ademhalen zorgt ervoor dat je lichaam stress makkelijker loslaat en uit onderzoek is zelfs gebleken dat een paar keer diep zuchten al kan zorgen voor innerlijke kalmte. En als je ontspannen bent, ben je véél productiever.

6 tips voor minder stress op werk >>

8 Zet je notificaties uitOf het nu Whatsapp, Instagram, Facebook of je persoonlijke mail is: zet je notificaties uit. We know, niets is belangrijker dan jouw BFF die hulp nodig heeft terwijl ze in de Zara staat. Maar als jij na een dag hard werken alles af hebt, heb je veel minder stress en méér tijd en energie voor je vriendinnen.

9 Doe een powernapSlapen op je werk klinkt misschien een beetje vreemd, maar onderzoekers beweren dat een 10- of 20-minuten durend middagdutje je humeur, creativiteit en oplettendheid verbetert. Bedrijven als Uber, Google en Ben&Jerry’s hebben zelfs speciale snooze-ruimtes voor hun werknemers.

Zó word je slapend succesvol >>

10 Laat je werk op het werkZodra je klaar bent op kantoor, ben je ook écht klaar. Dus niet onderweg naar huis je mail blijven checken of toch nog snel even bellen. Klaar is klaar! Morgen ben je er weer en ga je fris, fruitig én gefocust aan de bak.

Vòòr 10 uur 's-ochtends beginnen met werken is dus heel slecht voor je >>