Deze Iraanse motorcrosser strijdt voor gelijkheid

De 26-jarige Behnaz Shafiei is één van de zes vrouwelijke motorcrossers in Iran.

Deze Iraanse motorcrosser strijdt voor gelijkheid

Wát een stoere vrouw.

Als ze komt aanrijden is ze net als iedere andere motorcrosser in Iran. Maar zodra ze haar helm af doet ziet iedereen wie ze werkelijk is: een vrouw.

De 26-jarige Behnaz Shafiei is één van de zes vrouwelijke motorcrossers in Iran. Een klein groepje. Dat is het gevolg van de regels in het land: sporten is er voor vrouwen maar deels toegestaan. Daarom heeft het zestal hard moeten strijden om toegelaten te worden tot amateur-crossbanen. Inmiddels mogen ze op off-road circuits rijden, maar aan wedstrijden mogen de dames nog altijd niet meedoen. Ook de officiële racebaan is nog steeds exclusief toegankelijk voor mannen. Ook mogen ze de publieke weg niet op.

Toch krijgt Shafiei alleen maar positieve reacties van mensen om haar heen. Vrouwen zijn trots op haar. En hoewel de motorcrosser ook wel eens in het buitenland traint – waar vrouwen wel alle racebanen op mogen – wil ze niet in een buitenlands team. Aan The Guardian vertelt ze: “I want to bring pride to Iran and show that Iranian women can do this sport too.”

Volg al Shafieis avonturen op Instagram.

Dit is de eerste vrouwelijke bokscoach van India >