Eva's column: 25 jaar

'Marie Claire bestaat 25 jaar - een prachtige, ongecompliceerde, zoet-zalige leeftijd.' Zelf herinnert Eva zich vooral champagne en vijfsterrenhotels.

Eva's column: 25 jaar

Eva over 25 zijn.

‘Marie Claire vierde haar 25e vierjaardag – een prachtige, ongecompliceerde, zoet-zalige leeftijd.’ Zelf herinnert Eva zich vooral champagne en vijfsterrenhotels.

"Godsamme", verzuchtte mijn vriendin Susanne terwijl ze een graai in de bak M&M’s deed. "Wat hebben wíj toen gelachen, zeg."Het was donderdagmiddag, buiten deed een schraal zonnetje z’n best om de herfstmist te verdrijven en binnen verloren wij ons weer eens in onze lievelingshobby: het ophalen van herinneringen aan onze vakanties naar Miami en Los Angeles, nu elf jaar geleden. Tripjes waar we het over vijftig jaar waarschijnlijk nóg over zullen ?hebben. We waren 25, werkten allebei bij een modeblad en vulden onze vakanties alsof we zelf in die bladen hadden moeten staan. Een vakantie vol decadentie dus. Met champagne in een bubbelbad. Slapen in een kingsize bed van het Four Seasons. Zij aan zij met Paris Hilton en Nicole Richie bij Mr. Chow. Losgaan in Las Vegas, hangen in de Hills en uitgebreide pampersessies in de spa ?van het Mandarin Oriental, waar een frêle specialiste onze huid inzeepte met wel tien verschillende crèmes en serums. Nogal veel van het goede? Jazeker, maar wat hádden we het nodig, zo zeiden we elke dag tegen elkaar na een blik in de spiegel, waarna we nog maar eens een duik in de La Mer namen. "Totaal onzinnig natuurlijk", sprak Suus terwijl ze nog maar eens een brok speculaas naar binnen duwde. "Nu heb ik zo’n schoonheidsbehandeling tien keer harder nodig dan toen." Dat was niet waar, de lieverd is door onze Lieve Heer – of door Moeder Natuur, het is maar net waar je in gelooft – gezegend met een nogal vriendelijk genenpakket, waardoor ze eeuwig jong blijft. Maar toch, ik snapte wat ze bedoelde.

Nu, elf jaar later, is het leven namelijk tien keer zwaarder. Hebben we tien keer meer verantwoordelijkheden. Tien keer meer om voor te vechten, tien keer meer om te verliezen ook. En wel twintig keer meer rimpels dan op ons 25ste. Maar dat hadden we toen niet door. Waarom moet men vaak eerst van schaal veranderen om de juiste proporties te zien? Waarom is geluk – en schoonheid – zo moeilijk op waarde te schatten op het moment zelf? ?En zouden we over elf jaar dan ook allerlei romantische gedachten hebben over de periode waarin we nu zaten: ik volop in de poepluiers en Suus in de tropentijd van een gezin met drie jonge kinderen? Die middag ruimde ik mijn kast uit. Er kon een hoop weg, waaronder een lavendelblauw, suède jasje van ?styliste Danie Bles. Een jasje waar ?ik op mijn 25ste helemaal weg van was, maar dat ik veel te weinig droeg omdat ik vond dat ik er te dik voor was, jawel. Ik trok het aan, keek in de spiegel, ?constateerde dat lavendelblauwe, suède jasjes van Danie Bles alleen leuk staan bij 25-jarige meisjes die bij modebladen werken ?en denken dat ze te dik zijn, en stopte het in de zak die ik later die dag naar de Humanitas-container zou brengen.Marie Claire bestaat 25 jaar – een prachtige, ongecompliceerde, zoet-zalige leeftijd.

Eva Hoeke over body issues >>