Mensen met deze oogkleur lijken betrouwbaarder

De betrouwbaarheid van je vrienden inschatten op basis van hun kleur ogen? Volgens dit onderzoek kan het dus écht!

Lees ook

Denk: bambi.

Onderzoek wijst uit dat mensen met bruine ogen als betrouwbaarder worden gezien dan mensen met blauwe ogen.

De studie werd gepubliceerd is in PLOS ONE. Het onderzoeksteam fotografeerde 40 mannelijke en 40 vrouwelijke studenten met bruine en blauwe ogen. Daarna vroegen ze 238 deelnemers (voornamelijk studenten, waarvan tweederde vrouwelijk) om de foto’s een cijfer van 1 tot 10 te geven voor betrouwbaarheid, aantrekkelijkheid of dominantie. Conclusie: mensen met bruine ogen lijken betrouwbaarder.

Om te checken of het echt alleen de oogkleur was die invloed had op de betrouwbaarheid, bedacht het team een sneaky trucje. Met photoshop maakten ze de bruine ogen blauw en de blauwe ogen bruin, en vervolgens lieten ze een tweede, kleinere groep de foto’s nogmaals bekijken. Hieruit bleek dat bruine ogen toch écht als betrouwbaarder werden beschouwd.

Voor onze blauwogige lezeressen: jullie worden aantrekkelijker gevonden! Daarnaast bleek geslacht ook een rol te spelen; vrouwen werden betrouwbaarder bevonden dan mannen. Score!

Maar voordat je al vrienden met blauwe ogen gaat unfrienden, bedenk dat er nóg meer factoren een rol spelen bij het beslissen hoe betrouwbaar iemand is. Zo kwamen de onderzoekers erachter dat mensen met grotere ogen en bredere monden met omhoog gekrulde lippen als betrouwbaarder werden gezien dan hun tegenpolen. Deze gezichtstrekken komen vaker voor bij mensen met bruine ogen. Daar komt bij dat mensen met blauwe ogen vaker een langere kin hebben, waardoor ze minder een babyface hebben. En laat het nou zo zijn dat een babyface veelal wordt geassocieerd met eerlijkheid, en dus betrouwbaarheid.

En als je áltijd deze kleur draagt lijkt je intelligenter >>

Laatste nieuws

Zie ook