Zoveel kun je maximaal per dag aankomen

Om een halve kilo per dag aan te komen, moet je maar liefst 3500 calorieën méér eten dan de dagelijkse 2000 calorieën die het Voedingscentrum adviseer

Lees ook

Ooooooooooo. Valt best mee.

Het voelt misschien alsof je na zo’n kerstdag kilo’s bent aangekomen, maar dat kán helemaal niet. Om een halve kilo per dag aan te komen, moet je maar liefst 3500 calorieën méér eten dan de dagelijkse 2000 calorieën die het Voedingscentrum adviseert. En dat is best veel.

Bijvoorbeeld drie glazen rode wijn (370 calorieën), een zak naturel chips, (1080 calorieën), een brownie (290 calorieën), een broodje hamburger (230 calorieën), een zak patat met mayonaise (630 calorieën), een punt chocoladetaart (360 calorieën), plus bijna veertig zoete dropjes (560 calorieën). Pas dán zou je een halve kilo aankomen.

Dus trek die zak chips met een gerust hart open. Hoewel: “Gewicht kwijtraken kost nóg meer inspanning”, zegt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum. “Want om één kilo af te vallen, moet je 7000 calorieën verbranden (en dat zijn heel wat uurtjes in de sportschool, red.). Geniet dus altijd met mate, zou ik zeggen.”

Is tweeduizend calorieën per dag te veel?
Daar komt bij dat die 2000 calorieën die vrouwen gemiddeld per dag nodig zouden hebben, voor veel vrouwen gewoon te veel zijn. Diëtiste Ukie Harkema: “Hoeveel energie jouw lichaam per dag nodig heeft, is afhankelijk van je leeftijd en van hoe actief je bent. De behoefte aan calorieën neemt tussen je dertigste en tachtigste levensjaar bovendien met de helft af. Veel vrouwen komen met 2000 calorieën dag per gewoon aan!”

Het belangrijkste is natuurlijk dat je genoeg beweegt, dus wil je in 2016 echt al die extra kilo’s eraf werken, kies dan een high intensity sport, zoals boksen. Ben je (nog) niet zo sportief, dan kun je het beste een paar keer per week 12 minuten lang keihard sporten, da’s ook zeer effectief.

Bron: margriet.nl

Dit is een week zonder suiker, alcohol en cafeïne met me deed >>

Laatste nieuws

Zie ook