8 vrouwen die in 2015 lieten zien dat álles mogelijk is

De sky is the limit, óók voor vrouwen. Dat bewezen deze acht dames dit jaar met volle overtuiging.

8 vrouwen die in 2015 lieten zien dat álles mogelijk is

Deze vrouwen zijn smart én amazing.

De sky is the limit, óók voor vrouwen. Deze acht dames bewezen dat maar weer eens.

1/ Katherine Viner werd benoemd tot eerste vrouwelijke hoofdredacteur van The GuardianIn haar 194-jarige geschiedenis had de Britse krant The Guardian nog nóóit een vrouwelijke hoofdredacteur. Tot deze zomer. 2/ Angela Merkel werd door Time Magazine uitgeroepen tot ‘Persoon van het jaar’ Daarmee is ze de eerste vrouw in 29 jaar(!) die de titel wint. Het tijdschrift koos haar omdat ze het voortouw nam in verschillende lastige kwesties, zoals de vluchtelingencrisis en de aanslagen in Parijs. Het blad zegt overigens ook dat het niet weer zo lang zal duren voordat de volgende vrouw de titel wint. Gelukkig maar.

3/ Dafne Schippers won de wereldtitel op de 200-meter sprintDaarmee is ze de allereerste Nederlandse atlete die een wereldtitel wint in de buitenlucht. En dan pakte ze óók nog eens zilver op de 100 meter. Het nu al historische sportmoment terugzien? Dat kan hier.

4/ Viola Davis was de eerste donkere vrouw die een Emmy won in de categorie ‘Beste actrice in een dramaserie’Davis gaf een krachtige speech, waarin ze vertelde dat het enige verschil tussen vrouwen en zwarte vrouwen ‘kansen’ zijn: “You cannot win an Emmy for roles that are simply not there.” Bekijk haar indrukwekkende speech.

5/ Katie Higgins werd de eerste vrouwelijke Blue Angels-piloot in de geschiedenisBlue Angels is een demonstratieteam van de US Navy, die spectaculaire vliegtuigshows laat zien (ja, ook loopings). Higgins is de eerste vrouw ooit die meevliegt. Aan CBS vertelde ze over haar historische prestatie: “I think that by including a lady on the team that just shows little girls and guys that women can do whatever they put their mind to.” En zo is het.6/ Serena Williams is de eerste vrouw in 32 jaar die zichzelf ‘Sporter van het jaar’ mag noemenIeder jaar kiest het beroemde sportblad Sports Illustrated een ‘Sporter van het jaar’. Dat was altijd een man, maar powervrouw Williams doorbrak die (heul vreemde) traditie. Met recht. Want dit presteerde ze allemaal.

8/ Adeles nieuwe album 25 brak verkooprecordsIn de Verenigde Staten verkocht ze in de eerste én de tweede week na de release meer dan een miljoen exemplaren. Datzelfde deed ze in de derde week, en dat is geen enkele artiest ooit gelukt.

Welke powervrouw mis jij nog in dit lijstje? Laat het ons weten op Facebook.

10 iconische speeches van vrouwen die je echt even moet zien >