Diepe liefde, wilde woede, en toch weer bij elkaar! Je ex die ineens weer vonken bij je aanwakkert. Het gebeurt regelmatig en er zijn zowel voordelen als valkuilen. Een optelsom van gedeelde herinneringen, vertrouwde conflicten en hernieuwd geluk.
Je kent het, na verloop van tijd denk je nog wel eens na over de goede tijden met je ex en denk je: je bent toch de leukste en de liefste. Zangeres Do trouwde en scheidde van Marc Verschoor, met wie ze twee jaar later toch weer samen verder ging. De Hollywood-acteurs Megan Fox en Brian Austin gingen tot twee keer toe uit elkaar om alsnog tot volle tevredenheid te trouwen en een gezin te stichten. Net als zangeres Pink en Carey Hart, die trouwden in 2006, twee jaar later uit elkaar gingen, elkaar terugvonden en samen dochter Willow kregen. "Zoals wij botsten, dat was afschuwelijk", zegt Pink in The Mirror. "Diepe liefde, wilde woede. Maar we waren ook nog niet klaar met elkaar, daarom zijn we in relatietherapie gegaan. Het is alsof Carey Italiaans spreekt en ik Pools en de mediator is dan tolk. We botsen nog steeds, maar ruziën op een aardigere manier." Ze is er blij mee: "Ik geloof niet dat er maar één zielsverwant voor je rondloopt, maar als je ondanks alles echt iets met elkaar hebt, dan heb je dat niet voor niets."
100 dagen-regel
Er zijn goede redenen om te vallen op een ex. Ooit heb je zielsveel van elkaar gehouden, je hebt een gezamenlijke geschiedenis, je kent elkaar door en door en de seks is vertrouwd, maar inmiddels waarschijnlijk een stuk beter. Aan de andere kant zijn jullie natuurlijk niet voor niets uit elkaar gegaan. Mensen veranderen meestal niet ingrijpend en vrijwel niemand wordt gelukkig van een klassieke niet met elkaar, niet zonder elkaar-relatie. Of een doorstart kans van slagen heeft, komt neer op de bekende formule geluk is realiteit gedeeld door verwachtingen.
Mensen gaan niet uit elkaar om irritaties als nooit de vaatwasser uitruimen of altijd een natte handdoek op het bed gooien. Relaties sneuvelen omdat partners elk op een andere manier naar zichzelf, de wereld en elkaar kijken. Waren en zijn jullie het aardig eens over de grote dingen geld, lifestyle, kinderen dan ligt het sneller voor de hand om te denken: Ondanks alles wat er mis ging, geven we ook veel om elkaar. Maar dan ben je er nog niet, want er gaat meestal ook nog enige tijd overheen voor er weer wederzijds vertrouwen is. Vandaar dat de honderd dagen-regel zon aanrader is: ga in de eerste honderd dagen na een veelbelovende ontmoeting met je ex niet met elkaar naar bed. Ga naar de film, het bos, uit eten, een relatietherapeut en ga gerust een weekend samen weg, maar dan wel met elk een eigen hotelkamer. Zit het goed, dan kunnen twee volwassen mensen zich echt wel een paar weken beheersen. Schuurt het toch, dan wordt dat in die honderd dagen beslist duidelijk en kunnen jullie zonder al te veel hartzeer ieder weer je eigen weg gaan.
"De 100 dagen-regen was een geweldige buffer om niet te hard van stapel te lopen"
Meteen weer die klik
Angela (33) hield de honderd dagen-regel aan toen ze opnieuw verliefd werd op haar ex Sander. "Het was een geweldige buffer om niet te hard van stapel te lopen", zegt ze. "Want ik was al snel weer zó verliefd dat ik zonder die afspraak vast had gedacht: ik ga er gewoon voor. Net als tien jaar terug, toen trouwen vanzelfsprekend was. Iedereen in onze vriendenkring deed het, we waren verliefd, het hoorde er bij. Maar het begon al snel te wringen, we waren er allebei nog niet aan toe om te settelen. Hij was gek van racen, ik was altijd bezig met mijn paard, allebei een fulltime baan en we woonden onder één dak, maar leefden verder vooral ons eigen leven; een echte relatie was het niet.
Toen hij verliefd werd op een ander die zich meer interesseerde voor zijn hobby, zijn we vrij snel gescheiden. Hij verhuisde en verdween jaren uit beeld. Vorig jaar kwamen we elkaar toevallig weer tegen op een begrafenis. Allebei alweer een tijdje single, meteen weer die klik. We hebben daarna de ene date na de andere gehad en iedere keer dacht ik: ik mis hem, hij is aardig en grappig, ik ben bij geen van mijn relaties zo op mijn gemak geweest als bij Sander. Hij vond die honderd dagen raar, maar begreep het ook. Het was een prima periode om elkaar weer te leren kennen en goed te praten, zonder dat er meteen al intimiteit bij kwam. Toen we besloten het nog eens te proberen, was het geen bevlieging meer, maar bewust. En het is een totaal ander soort contact dan toen: we zijn volwassener, er is minder ruis, we nemen de relatie veel serieuzer. Deze keer leven we samen met voorkennis."
Onderzoek
Nederlandse cijfers over het aantal ex-partners dat met elkaar verdergaat zijn er niet. Amerikaans onderzoek is er wel: Nancy Kalish, emeritus hoogleraar psychologie aan de California State University, ondervroeg voor haar boek Lost and Found Lovers: Facts and Fantasies of Rekindled Romances wereldwijd 1001 stellen die het nogmaals met elkaar probeerden. "Het komt niet vaak voor", zegt Kalish. "Ongeveer 6 procent maakt een doorstart. Opvallend is wel dat het voor 64 procent van de stellen die weer bij elkaar kwamen wel voor altijd is." Iets wat ooit echt goed was, lijkt volgens haar een vaste waarde te hebben, mits erin wordt geïnvesteerd: "Geen van de paren bij wie het goed gaat, zei dat het net als vroeger was. De liefde was er nog, maar uiteindelijk kwam het bij iedereen neer op meer praten en meer tijd in de relatie investeren."
"Via Facebook kwam ik mijn ex op het spoor en het was meteen weer raak"
Preventieve relatietherapie
Op zich niet anders dan de ingrediënten voor een eerste goede relatie dus. Alleen met meer inzicht en reflectie. "Ik vond het maar niets dat Niels weer contact zocht", zegt Eva (38). "Hij was degene die vier jaar geleden wilde scheiden; ik wilde niet de indruk geven dat ik met open armen op hem stond te wachten. Het was al vernederend genoeg toen hij me inruilde voor iemand anders. Maar stiekem vond ik het toch erg leuk om hem weer in mijn leven te hebben. Vooral ook omdat hij door die andere relatie, die voor hem nogal dramatisch was verlopen, nu veel meer zijn aardige, zachte kant liet zien. Die was bij mij nooit zo uit de verf gekomen, misschien omdat ik een erg perfectionistisch beeld had van hoe het moest, en erg veel nadruk legde op alles wat er niet deugde, in plaats van te kijken naar wat wel goed was. Daar sloeg hij van dicht, wat mij dan weer irriteerde. Het hielp dat de twee relaties die ik na hem had gehad niet zo prettig waren geweest: in vergelijking daarmee hadden Niels en ik het, zeker toen we elkaar net kenden, echt honderd keer leuker gehad. Uiteindelijk was mijn trots het enige wat me nog tegenhield, toen heb ik besloten dat het leven daar te kort voor is. Als ik zie hoe goed het nu gaat, denk ik: we horen gewoon bij elkaar." Een reünie gaat echter ook wel eens mis.
Foute verwachtingen
"Via Facebook kwam ik mijn ex op het spoor en het was meteen weer raak", zegt Lou (31). "Ik was even zielsgelukkig, maar al na een paar weken slopen alle oude vertrouwde ergernissen er weer in. Het is echt niet zo dat je er gewoon weer inrolt en vrolijk samen verdergaat." Dat merkte ook José (36), die met vallen en opstaan opnieuw samen is met haar ex-man Frank. "We hebben na de scheiding allebei een relatie gehad, maar ook altijd goed contact gehouden over de kinderen", zegt ze. "Toen we beide weer vrij waren, trokken we onwillekeurig steeds meer samen op: ik ging mee op zijn uitjes met de meisjes en hij at vaak bij ons. Dat was zo vertrouwd en gezellig dat we op een korte gezamenlijke vakantie samen in dezelfde slaaptent zijn beland. Stom, want dat schiep bepaalde verwachtingen bij onze dochters. Terwijl je echt alleen weer bij elkaar moet komen omdat je als volwassenen samen wilt zijn.
We zijn daarom preventief in relatietherapie gegaan. Dat was leuk omdat we echt bereid waren er weer iets van te maken. En het was ook zinvol om uit te spreken hoe en waarom het de vorige keer was misgegaan, daar verantwoordelijkheid voor te nemen en betere afspraken te maken. Sinds een half jaar wonen we weer in één huis. Net als toen, maar toch anders. We kroppen minder op, we praten meer, hij is een stuk attenter dan toen, ik zeur niet meer zo over dingen die toch niet meer veranderen. Wat minder ego, wat meer oog voor hoe fijn we het hebben. Ik vind het een cadeautje: niet veel mensen krijgen een tweede kans om het wél goed te doen."
P.S.: En Sarah en Andrew? Of het ditmaal zal eindigen in happily ever after weet niemand, maar met allebei eigen werk, twee volwassen dochters en wat meer verantwoordelijkheidsgevoel en wederzijds respect staan ze er beter voor dan in 1986.
Lees ook: Zó vaak sex houdt je relatie gelukkig (volgens de wetenschap)
Beeld: Getty Images