Dé lekkerste hotspots van Antwerpen

Amai, wat fijn. 2 januari is het weer solden in Antwerpen.

Amai, wat fijn.

2 januari is het weer solden in Antwerpen. Een hele goede reden om naar de Zuiderburen af te dalen. Al is Antwerpen natuurlijk always a good idea. We tippen dan ook met liefde de lekkerste adresjes in de Belgische modehoofdstad – van visrestaurant tot gehaktballencafé.

Graanmarkt 13
Graanmarkt is een conceptstore slash loft slash restaurant. In de kelder wordt heerlijk gekookt met seizoensgebonden ingrediënten. Je krijgt ware kunstwerkjes op je bord, die ook nog eens licht en gezond zijn.

Fiskebar
Deze zal nooit van onze short list verdwijnen. Op de kaart visgerechten en een brede wijnselectie, en het personeel is alleraardigst. Midden op het leuke Marnixplein, waar ook vele toffe en gezellige barretjes zitten.

Bia Mara
Nog meer vis maar dan de klassieke fish & chips. Het concept streek eerder al neer in Brussel en nu dus ook in Antwerpen. De fish is duurzaam en de chips zijn kraakvers. Bestel als side dish de knolselderijsalade, erwtjespuree met munt en pickles van radijs. Mjam.

De Gulden Bock
Favoriet van eindredacteur Saar en een echte hidden gem. “Op de Schuttershofstraat, een leuke winkelstraat, zit deze traiteur. Boven is er een art-deco-achtig zaaltje en je kiest uit de vitrine. Het eten is goddelijk. Het is er altijd druk met locals, dus dat zegt genoeg. Wil je gegarandeerd een plekje, reserveer dan even.”

Osterbar
Naast de Fiskebar zit zusje Osterbar. Op de kaart ook enkel visgerechten maar dan in het klein. Hier doe je namelijk aan shared dining. Het interieur is clean en strak en je dineert aan hoge tafels op barkrukken.

The Jane
The Jane is het nieuwe restaurant van chef-koks Sergio Herman en Nick Bril. Het is gevestigd in een voormalige kapel en zodra je er binnenstapt, valt je mond open: wat een gaaf interieur, courtesy of Piet Boon. Ook het diner verrast, met al even inspirerende gerechten. Check vooral ook The Upper Room, waar je heerlijke cocktails kunt drinken.

Le John
Favoriet van digital editor Yeliz. “Dit restaurant is zó sfeervol. Het voelt als een chique woonkamer, met donkere gordijnen, gedimd licht en de vele kaarsen, waardoor je elkaar nog net kunt zien. Er staan zo veel lekkere gerecht op de Frans-Italiaanse kaart dat je bijna niet kunt kiezen. Er zit boven ook nog een ‘verborgen’ cocktailbar.”

Kolonel Koffie
Een koffie pak je bij Kolonel. Wel iets buiten het centrum, in de hippe wijk ’t Zuid, maar de wandeling zeker waard.

Balls & Glory
Op ’t Eilandje zit deze gehaktballentent. En dan niet zomaar ballen, met een uitje en een ei, maar je kiest hier uit ingrediënten als truffel, rabarber en kers. Een balletje speciaal dus.

Felix Pakhuis
Ook op ’t Eilandje: Felix Pakhuis. Schuif vooral aan voor het ontbijt dat hier in het weekend geserveerd wordt. Het buffet à volonté staat dan vol met ‘ontbijtklassiekers’: verse croissant, eieren met spek, cake, verse sapjes en nog veel meer lekkers. Het zit er elk weekend tjokvol, dus wel even reserveren.

Wasbar
Het idee van de Wasbar: je neemt je vuile was mee en je nuttigt iets terwijl de machine draait – van huisgemaakte limonades en heerlijke wafels tot een volledige lunch. De bar is echter zo leuk dat we er ook graag zonder wasgoed naartoe gaan.

Hotel Banks
Als slaapplek tipt hoofdredacteur Claudia Hotel Banks. “Minstens één keer per jaar ga ik met zes vriendinnen op shoptocht in Antwerpen, meestal tijdens de solden. We slapen in Hotel Banks, centraal geleden op de Steenhouwervest, tegenover Diane von Furstenberg en Le Pain Quotidien. Als we tijdens het shoppen opsplitsen, treffen we elkaar weer in de lobby, waar – hallo huiskamergevoel – vanaf 16 uur de cava en tapas voor het grijpen staan.

Hotel Julien
Hotel in hartje centrum, in een statig oud herenhuis. Op je kamer zul je niet veel zijn, want in de prachtige huiskamerlobby, coole cocktailbar en kunstige binnentuin is het veel leuker. Met een fantastische spa.

We raadpleegden onze Belgische Marie Claire-collega’s voor hun insider tips. Dit zijn de favorieten van hoofdredacteur Ruth Goossens:

Ciro’s
“Een klassieker onder de Antwerpse restaurants met heerlijk authentiek interieur en dito bediening. Je eet er voornamelijk klassiekers als steak americain en gebakken zeetong, maar ook ingewanden staan er af en toe op de kaart. “

Het Gebaar
“Sterrenzaak waar de desserts fameus zijn: echte kunstwerkjes! Je kan er enkel ’s middags terecht en het is gelegen in een wondermooie Botanische tuin.”

Hungry Henrietta
“In de autoloze shoppingbuurt ‘Wilde Zee’. Ideaal voor de lunch. Verfijnde Franse keuken en strak interieur.”

Bùn
“Vietnamese streetfood, perfect en heerlijk lekker voor een snelle lunch. Je eet er aan de bar of aan het tafeltje voor 6 personen. Het is er piepklein maar uiterst fijn.”

Koffie
“Mijn kop koffie haal ik bij Broer Bretel Espresso Bar op ’t Eilandje, Maurice Coffee & Knits of Caffènetaion.”

25 fantastische restaurants in Amsterdam >>

Laatste nieuws