Déze foutjes maken we – helaas – allemaal bij de start van een nieuwe baan

Je eerste dag bij je nieuwe baan is énorm spannend. Wij helpen je een handje op weg door veelgemaakte fouten te spreken. Lees, leer en voer ze NIET ui

Déze foutjes maken we – helaas – allemaal bij de start van een nieuwe baan

Maar vanaf nu niet meer!

De eerste dag bij je nieuwe (dream) job is altijd spannend. Alsof je weer voor het eerst naar school gaat: je hebt kledingstress (want hé, eerste indruk), je hebt daar nul vrienden en je bent enorm bang om fouten te maken. Gelukkig ben je niet de enige; dit zijn de fouten die ie-de-reen maakt tijdens hun eerste week:

1 Je stelt je niet aan iedereen voor Oké, je wordt er misschien verlegen van (of voelt je overweldigd als je AL je collega’s ziet: niet op twee handen te tellen), maar je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Zorg er dus voor dat die goed is en stel jezelf aan iedereen voor. Toon interesse in je collega’s (en probeer dus ook écht hun namen te onthouden). Op deze manier is het straks makkelijker om vragen te stellen en ze zullen eerder bereid zijn je te helpen, aldus carrière-expert Corinne Mills.

Tip van Karen Meager van Monkey Puzzle Training & Consulting: Zorg ervoor dat je van tevoren navraagt met wie je veel zult samenwerken, zodat je bij jullie eerste ontmoeting kunt zeggen ‘‘X vertelde me dat jij een van de belangrijkste mensen bent waar ik mee te maken krijg". Hierdoor voelt die persoon zich belangrijk en scoor jij goodwill-punten.

Slecht in namen onthouden? Probeer dit eens >>

2 Je denkt dat je alles al weet Als je je er bewust van bent dat alles nieuw is en daardoor misschien een beetje ongemakkelijk, dan kan het alleen maar meevallen. "Wees realistisch in je verwachtingen," aldus Mills. Het is logisch dat het even duurt voor je alles onder controle hebt. Doen alsof je snapt wat de bedoeling is (terwijl je er niets van begrijpt), is een absolute no go, voegt Karen daaraan toe. Je houdt alleen jezelf voor de gek, en niemand zal nog de moeite nemen het je uit te leggen; je weet toch alles al zo goed?

3 Je stelt geen vragen Aangezien je alles nog aan het leren bent, is de kans groot dat je een overload aan vragen hebt. Helaas durf je waarschijnlijk niet de persoon naast je non-stop lastig te vallen, dus houd je je mond en is Google je beste vriend. "Maak in plaats van constant vragen te stellen, een lijst van dingen die je lastig vindt, en spreek je regelmatig af met je manager of collega om ze te bespreken," suggereert Corinne. "Op deze manier werk je efficiënter en ben je geen storende factor."

5 Je belooft te veel Natuurlijk wil jij als nieuweling indruk maken op je baas en laten zien wat je allemaal in huis hebt. Maar onderschat niet hoeveel tijd en energie die nieuwe baan kost, adviseert Corinne. "Wanneer je met je manager zit en prioriteiten en targets vaststelt voor je proeftijd, wees er dan zeker van dat die realistisch en haalbaar zijn. Op het moment dat je officieel mag blijven, kun je altijd nog hoger inzetten en ambitieuzere doelen stellen." Niets is zo erg als beweren dat je van alles kunt, om vervolgens te moeten toegeven dat de helft niet gelukt is.

6 Je kleedt je ongepast Behalve als je in de mode werkt, zal je nieuwe werkgever waarschijnlijk meer geven om je skills dan om je outfit. Tóch wil je ‘passen’ bij het bedrijf. Let tijdens je sollicitatiegesprek dus op wat jouw gesprekspartner draagt, en kijk goed om je heen naar hoe de werknemers zich kleden. Voel aan welke ‘vibe’ er hangt en check altijd eerst of er kledingvoorschriften zijn. En last but not least: draag iets waar je je goed in voelt.

Zó deal je met collega's: het handboek voor de jonge collega >>