20 Saudische vrouwen winnen voor het eerst zetels bij verkiezingen

In Saoedi-Arabie mogen vrouwen voor het eerst ooit meedoen aan de verkiezingen, ze mogen niet alleen stemmen, maar zichzelf ook kandidaat stellen. Win

Lees ook

#WINNING

Voor de eerste keer óóit heeft Saoedi-Arabië de deuren voor de raadsverkiezingen opengezet voor mannen én vrouwen. Vrouwen mogen niet alleen stemmen, maar zichzelf ook als kandidaat beschikbaar stellen, iets wat direct de boeken in kan. Deze verandering heeft er nu al voor gezorgd dat er minstens twintig vrouwen een zetel wonnen tijdens de verkiezingen op 12 december 2015, aldus het AP.

Volgens de BBC hebben zo’n 130.000 Saoedi-Arabische vrouwen zich geregistreerd om te kunnen stemmen. Voor elk van de 284 zetels strijden er 978 Vrouwen (en 5938 mannen). Saoedi-Arabië is het laatste land ter wereld dat vrouwen toestaat mee te doen aan verkiezingen.

“For 10 years, I’ve worked on women’s issues and employment, so when this opportunity came along and I had the experience, I thought, why not?”, aldus Lama Al-Sulaiman, een van de kandidaten. Ze voegt eraan toe: “Women here are doctors and engineers – it’s not like women aren’t here.”

Het is pas de derde keer dat alle inwoners van het land mee mogen doen aan het electorale proces. In 2005 en 2011 mochten vrouwen zich nog niet verkiesbaar stellen maar wel al stemmen. Nu mogen vrouwen dus eindelijk ook verkozen worden.

Activist en professor vrouwengeschiedenis Hatoon al Fassi was de eerste vrouw die zich in Saoedi-Arabië registreerde om te mogen stemmen, en ze is dankbaar dat het land eindelijk de gelijkheid steunt én dat ze hierin mag deelnemen. “This is a historical moment. I thank God I am living it. Change is a big word but the election is the way to make sure we are really represented.”

Meisjes in Afghanistan springen massaal op hun skateboard >

Laatste nieuws

Zie ook