Nieuwe baan? Zo gooi je het roer om in 5 stappen

Van vage ontevredenheid naar een concreet carrièredraaiboek. Je wil een andere baan, maar hoe? Volg dit stappenplan om het roer om te gooien.

Nieuwe baan? Zo gooi je het roer om in 5 stappen

Van vage ontevredenheid naar een concreet carrièredraaiboek.

Een nieuw jaar breekt bijna aan. De ideale tijd om het eens helemaal anders te gaan doen. Wil jij het roer radicaal omgooien? Volg dan dit stappenplan.

1 Zelfreflectie: ?wat wil je nu eigenlijk?Constatering: je bent niet gelukkig met je werk of moet noodgedwongen het roer omgooien. Misschien weet je al precies wat je wilt (olé, door naar stap 2) en misschien heb je nog geen idee. In dit laatste geval adviseert coach Van Stekelenburg ‘mindmapping’. Pak een kladblok en noteer alles wat relevant kan zijn: talenten, interesses, enzovoort. Zoek verbanden en stel jezelf vragen als ‘welke beroeps-groepen spreken mij aan?’ en ‘wat vind ik belangrijk in een baan?’. Probeer zo gaandeweg te definiëren wat je wilt.

>>Dit zijn de tekenen dat je je baan haat

2 Doe de reality checkHoe realistisch is jouw ambitie? En sluit-ie aan bij jouw capaciteiten? Je kunt je vrienden vragen wat zij ervan denken? En wat vindt een objectieve derde? Als je het geduld hebt van een krolse kat is het bijvoorbeeld niet reëel om de volgende Anouk te willen worden. Maar je wens zegt misschien wél iets bruikbaars over de bedrijfstak die je in wilt. Kortom: vertaal je droom naar een haalbaar doel.

3 Werk ‘SMART’Tijd om je doel ‘SMART’ te formuleren (nog zo’n fijne tip van Van Stekelenburg). Oftewel: maak het Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Beknopt voorbeeld: ik wil een roman schrijven over mijn reiservaringen (specifiek). Het boek moet binnen twee jaar uitgegeven worden (meetbaar). Dat is te verwezenlijken omdat ik gemotiveerd ben en een dag minder ga werken (acceptabel). Dat is reëel omdat ik me financieel dan nog red (realistisch). Ik heb één jaar om het te schrijven en één jaar om een uitgeverij te vinden (tijdsgebonden).

4 Maak een planZoek uit wat er allemaal moet gebeuren om je doel te realiseren en maak een plan van aanpak. Note: een drastisch plan is iets anders dan een gejaagd plan. Als je een startup ambieert, kun je bijvoorbeeld proberen dit eerst náást je huidige baan te realiseren (‘multi-jobben’ heet dat). Volgens de statistieken worden we daar nog gelukkiger van ook.

5 Go, go, go!De laatste stap: ervoor gaan! Leg je plan niet op de plank voor later; pak dat roer en geef ’t een zwieper.

>> Dit zijn de carrièrelessen van Sophie Amoruso die van een webwinkel een miljoenenmerkt maakte