Mensen die in zichzelf praten zijn gewoonweg ge-ni-aal

Goed nieuws voor zij die in zichzelf praten. In jezelf praten zorgt er namelijk voor dat je briljant bent! Wij leggen uit.

Mensen die in zichzelf praten zijn gewoonweg ge-ni-aal

‘Waar heb ik in hemelsnaam m’n sleutels gelaten?’

Je staat op het punt om te vertrekken tot je erachter komt dat je je sleutels wéér kwijt bent. Frustratie! Terwijl je in jezelf mompelt waar die verdraaide sleutels nou weer kunnen liggen, bedenk je ook nog eens hoe idioot het er uit moet zien dat je tegen jezelf praat.

Goed nieuws: mensen die in zichzelf praten blijken dus helemaal niet gek, sterker nog, ze zijn juist briljant! Psychologen Daniel Swigley en Gary Lupya beweren namelijk dat je hersens effectiever te werk gaan als je dingen hardop zegt. De visuele eigenschappen van je hersens worden namelijk geactiveerd, waardoor je de spullen die je kwijt was bijvoorbeeld eerder terugvindt.

Naast dat je hersens effectiever werken, zullen ze ook dingen makkelijker onthouden. Nu kun je moeilijk elke handeling die je doet hardop uitspreken, dat ziet er wellicht wél een beetje gek uit, maar als je toch iedere keer je pincet kwijt bent, kun je volgende keer even proberen hardop te zeggen waar je ’m neerlegt. Je hersens maken daar dan een notitie van die je niet snel zult vergeten.

Daarmee houden de voordelen van in jezelf praten niet op: het zou er ook voor zorgen dat je je beter kunt concentreren, je minder afgeleid bent én je je een stuk rustiger voelt. Daarnaast helpt het ook nog eens om problemen op te lossen. We weten allemaal dat het uiten van onze gevoelens bij anderen ervoor zorgt dat je een opgelucht gevoel hebt, maar als je tegen jezelf praat zet je ook automatisch alles op een rijtje en loop je met jezelf de opties door om uiteindelijk de juiste beslissing te nemen. Klinkt allemaal best logisch, toch?

Praat jij wel eens in jezelf? Laat het ons via onze Facebook-pagina weten!

Goed nieuws voor mensen die snel blozen >

Bron: libelle.nl