Dít is de eerste vrouwelijke bokscoach van India

Op tienjarige leeftijd was Razia een van de weinige meisjes in de ring. Nu is ze de eerste vrouwelijke bokscoach van India. Respect!

Lees ook

Zó cool.

Op tienjarige leeftijd begon Razia Shabnam (nu 37) met boksen. Ze was een van de weinige meisjes in de ring, maar ze zette door.

Terwijl iedereen haar zei dat ze beter kon stoppen – zelfs haar moeder gaf haar dat advies – zette Razia tóch door. En toen ze wedstrijden begon te winnen, begonnen de meningen ook te veranderen. Mensen riepen ineens vol trots ‘Dat is mijn buurmeisje!’ of ‘Zij is familie van mij!’

Op dit moment is Razia de eerste vrouwelijke bokscoach van India en traint ze de volgende generatie om in haar voetsporen te treden. Alka Raghuram, een in India geboren filmmaker die in San Francisco woont, was zó onder de indruk van Razia’s werk dat ze besloot een documentaire over haar te maken. “It’s a very big deal for women to pursue something that is not approved by society and is not considered feminine”, vertelt ze. De documentaire Burqa Boxers volgt Razia en drie van haar leerlingen op de voet. De leerlingen, alle drie jonge Moslima’s, hebben door middel van boksen de touwtjes van hun eigen leven in handen genomen. Wanneer een meisje in de ring staat, moet ze haar eigen beslissingen maken en voor zichzelf vechten, verklaart Razia. “I’m trying to prove women can do everything”.


En dit is de eerste surfster uit Bangladesh die het verschil maakt >

Laatste nieuws

Zie ook