Zó ga je fluitend door alle feestjes

Handig! Lastminutetips om ‘de feestdagen’ superrelaxed door te komen.

Zó ga je fluitend door alle feestjes

Prettige Kerst en een heel gelukkig Nieuwjaar!

Dat klinkt top, maar de werkelijkheid gaat vaak gepaard met stress. Vandaar: tips om ‘de feestdagen’ superrelaxed door te komen.

Olifantenhuid ?kweken ?Van de themakerstboom (alléén zilveren engeltjes) en de ravissante jurk (waarin je alleen maar kunt staan) tot en met de muziek (hoeveel jaar is die Chris Rea nou al Driving Home for Christmas?): met Kerst móet alles perfect zijn. Met die hoge verwachtingen ligt stress op de loer, daarom pleit psycholoog en coach Anne de Jong voor wat mentale voorbereiding. "Als je je realiseert dat het niet allemaal leuk wordt, maar dat het ook oppassen geblazen is, start je met een beschermlaagje."

Drankdrama's Schenk ter verhoging van de feestvreugde vooral champagne of wijn. Maar wil je het ?risico op gênante drama’s beperken, houd ’t dan bij één glas. Alcohol is dé katalysator voor irritaties en conflicten, omdat het ervoor zorgt dat je letterlijk niet meer helder kunt denken. Tip: als je luncht in plaats van dineert, is het makkelijker om droog te staan. Of serveer ?virgin mojitos van ginger ale, een scheutje vers limoensap en muntblaadjes – geen rum, wel spice.

Mieters plan: middaghap Met z’n allen rond de tafel zeven gangen verstouwen is a) een veel te langdurig ding, en b) het levert boodschappen- en kookpaniek op. De oplossing is simpel: ga voor een lunch. Doordat het minder lang duurt, is de kans op gedoe stukken kleiner. En als je iedereen vraagt iets lekkers te maken, kun je ook het dagenlang zwoegen in de keuken van je lijstje strepen. Die bring your own-hapjes doen het bovendien prima als buffet. Hoeft niemand opgeprikt te blijven zitten.

Hup, naar buiten! Hangt iedereen na de feestlunch uitgeteld op de bank – toch weer te veel gegeten – en komt schoonmoeder alweer langs met kerstkransjes? Dit soort landerigheid ontaardt vlug in (ingehouden) ergernis. Dat voorkom je door naar buiten te gaan: goed voor de spijsvertering en voor de stemming. En een portie daglicht zorgt voor een hoger level van happyhormoon serotonine.

Bikken buiten de deur Geen mislukte kalkoen en nul afwas: uit eten gaan is een prima recept tegen kerststress – mits je een niet al te hysterische plek kiest (in een druk wokparadijs kunnen weer heel andere spanningen ontstaan). Alles wordt voor je geregeld, je eet lekker en het andere decor verandert ?de dynamiek, wat de kans ?op bovendrijvende ouwe ?(familie)koeien verkleint.

Weg met oude koeien De hele familie ‘gezellig’ bij elkaar? Vaak schiet iedereen in z’n oude rol – bijvoorbeeld die van de onzekere zus of de cynische vader. Een ideale voedingsbodem voor ruzie, die we vervolgens weer willen uitpraten. Niet doen, zegt De Jong: "Dat leidt vaak tot wroeten in oud zeer waardoor de boel escaleert." Wat je wel kunt doen, is kijken naar je eigen aandeel, zegt De Jong. "Op het moment dat iedereen gilt van het lachen om de grollen van je zus en jij daarop geforceerd flauwe moppen gaat vertellen, kun je je beter afvragen waarom je je ineens weer als kind gedraagt. Zeg dan tegen jezelf: ‘O daar ga ik weer, denken dat niemand mij leuk vindt’ in plaats van ‘Zie je wel, niemand vindt mij leuk.’ Zo neem je afstand van die gedachte en kun je je vervolgens volwassen opstellen: niet lolliger willen zijn dan je zus, maar gewoon vertellen wat jou bezighoudt."

Doe normaal December wordt al snel niet-sportmaand – met alle etentjes en partijen is het een hele toer om braaf te blijven spinnen en yoga’en. Toch is het handig om je work-outroutine zo veel mogelijk aan te houden, omdat het je een fysieke én mentale boost geeft die je juist nu prima kunt gebruiken. Bovendien houd je er eventuele kerstkilo’s mee buiten de deur. Ook op niet-sportief gebied is het verstandig om aan je vertrouwde schema vast te houden. Niet afzeggen dus, die traditionele film-avond met vriendinnen. Daardoor schuif je juist een stuk relaxter aan bij het volgende diner.

Nee, dank je! Zeg vaker nee. Tegen het kerstkransje van de overburen, de nieuwjaarsborrel van je oude werk, de kerstbrunch van een verre tante… Skip gewoon de dingen die je programma overvol maken of waar je geen zin in hebt. Lastig? Valt mee, als je maar duidelijk en aardig blijft: "Fijn dat jullie aan me denken, maar ik heb al andere verplichtingen." Niet gaan uitleggen wat dan. Dat je die dag hebt ingepland voor bankhangen en ?bingen op die geweldige serie gaat niemand iets aan.

En dit doe je naar alle feestjes aan >