De carrièrelessen van Sophia Amoruso

De Amerikaanse Sophia Amoruso wist haar webwinkel Nasty Gal uit te bouwen tot miljoenenmerk. Hier haar carrièretips.

De carrièrelessen van Sophia Amoruso

#GIRLBOSS

De Amerikaanse Sophia Amoruso wist haar webwinkel Nasty Gal uit te bouwen tot miljoenenmerk. Van high school drop-out tot fashion fenomeen, zó deed ze dat.

1 Vertrouw op je gut feeling«De passie voor mode zit in de familie, al had ik nooit verwacht CEO van een fashionlabel te worden. Elke dag naar school en dan van 9 tot 5 naar je werk: het voelde voor mij als de film Groundhog day. Doodsaai. Om als werkloze highschool drop-out leuk voor de dag te komen, struinde ik internet af op zoek naar vintage kleding. Dat kan ik beter, wist ik al snel. Ik kocht Starting an eBay business for dummies en ben vanuit mijn achterafkamertje begonnen.»

2 Zorg voor gratis marketing«Mijn geheim is niet zozeer wát ik verkoop, maar hóe ik het verkoop. In het begin strikte ik knappe vriendinnen als model. En met mijn neus voor styling en fotografie leek een XXL-anorak ineens van Comme des Garçons. Daarbij gebruikte ik social media om met klanten te communiceren. Mijn gouden stelregels: weet wie je klant is en zorg voor gratis marketing. Nasty Gal is geboren uit social media, ik heb likes vertaald naar sales.»

3 Zonder diploma naar de top«Geld is nooit mijn drijfveer geweest. Pas toen investeerders bij me aanklopten, had ik door hoe goed de zaken gingen. Ik heb nul diploma’s, heb mijn eigen kansen gecreëerd. Ik belde CEO’s van modebedrijven die ik cool vond, zocht op LinkedIn en Google naar de beste mensen uit het vak om me mee te omringen. Inmiddels heb ik een omzet van 100 miljoen per jaar en 350 man onder me. Nasty Gal is mijn MBA.»

4 Handen uit de mouwen«Tuurlijk heb ik geluk gehad, maar het succes is me niet komen aanwaaien. Ik heb jarenlang smoezelige nagels gehad van het graven door vintage. Wees vooral niet te beroerd je handen uit de mouwen te steken. Toen ik nog in een broodjeszaak werkte, probeerde ik daar uit te blinken. Je moet jezelf opwerken, ook als je in loondienst bent. Vraag nooit om een loonsverhoging of promotie als je niet minstens een jaar je stinkende best hebt gedaan.»

5 Ultieme carrièretip«Geld ziet er mooier uit op de bank dan aan je voeten! Toen ik in 2010 mijn eerste miljoen op de bank had, heb ik tig screenshots gemaakt. Maar in plaats van het aan Prada-schoenen te spenderen, stopte ik elke cent terug in het bedrijf.»

De carrièrelessen van blogger & vlogger Anna Nooshin >