Zo vaak moet je je bed dus verschonen

Als je denkt dat je er mee weg komt om meer dan zeven dagen tussen dezelfde lakens te liggen, dan heb je het goed mis. Wij vertellen hoe vaak het wél

Zo vaak moet je je bed dus verschonen

Oké, wees eens heel eerlijk: wanneer heb je voor het laatst je bed verschoond?

Als je er rustig mee weg denk te komen om meer dan zeven nachten tussen dezelfde lakens te liggen, dan heb je het goed mis. Eens per week de boel verschonen is prima, zolang er géén sprake is van lichamelijke ‘sporen’, if you know what I mean. En dat is dus bijna nooit. Dus je doet er goed aan je bed vaker dan eens per week te verschonen.

Los van de verschillende soorten lichamelijke zaken die je bed kunnen vervuilen, willen we je er ook nog even op wijzen dat bij zelfs maar de kleinste infectie je bed al besmet kan zijn. Denk je bijvoorbeeld een onschuldige oorontsteking te hebben, wees dan voorzichtig, want deze bacteriën zijn erg besmettelijk. Ook huidirritaties kunnen via het bed overgedragen worden, dus verschoon je beddengoed in dat geval gewoon even wat vaker.

Voor de dierenvrienden onder ons: Marilyn C. Roberts, professor milieu- en gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Washington, raadt het af om huisdieren in je bed te laten slapen. “Pets should be pets – they should have their own bed because they can be a reservoir for human diseases.”

Los van overdraagbare infecties zou je je bed ook moeten verschonen als jij de enige bent die erin ligt. Zweet je bijvoorbeeld veel tijdens je slaap? Vaker verschonen. En ook in tropische temperaturen moet je vaker aan de slag; bacteriën doen het namelijk al prima op kamertemperatuur, laat staan in een zeer warme omgeving... Natuurlijk, dagelijks je bed verschonen is bijzonder vermoeiend, maar één keer per week is toch echt wel het minimum.

En zelfs als je helemaal alleen slaapt, niet zweet en geen huisdieren hebt, zou je toch nog met regelmaat je lakens moeten verschonen. Waarom? Omdat er áltijd huisstofmijt in je matras zit, die allergische reacties kan veroorzaken. Het grootste risico vormen allergenen die zich opstapelen, vervolgens geïnhaleerd worden door de slaper en zo allergieën en astma kunnen verergeren of zelfs nieuwe allergieën kunnen veroorzaken.

Nu is een klein beetje vuil natuurlijk niet fataal, maar op het moment dat je beddengoed er vies begint uit te zien, ben je eigenlijk al aan de late kant. Daarom wil Roberts benadrukken dat je ook gewoon zelf moet blijven nadenken. En dat je meer dan één set lakens nodig hebt (wij zien dit als een prima reden om een paar leuke dekbedovertreksetjes in te slaan!).

En zó donker moet je slaapkamer echt zijn voor een goede nachtrust >