Met deze persoonlijkheid heb je het meeste succes op de werkvloer

Uit een kort college blijkt dat we elkaar in 5 karaktereigenschappen kunnen beschrijven. Wij leggen uit welke de meeste succes op de werkvloer oplever

Met deze persoonlijkheid heb je het meeste succes op de werkvloer

Én ben je geliefd bij je collega’s.

Uit een kort college aan de Universiteit van Nederland, waarin verschillende onderzoeken en theorieën werden besproken, is gebleken dat er in de Nederlandse taal 1000 tot 1200 woorden zijn waarmee we iemands karakter kunnen omschrijven. Als we deze woorden clusteren ontstaan er vijf persoonlijkheden. Deze staan ook wel bekend als ‘the big 5’ en worden afgekort als OCEAN (Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness en Neuroticism):

1 OpennessMensen met deze persoonlijkheid zijn intellectueel en fantasierijk.

2 ConscientiousnessIemand met deze persoonlijkheid is nauwgezet, gefocust, doelgericht en doet wat hij of zij moet doen.3 ExtraversionHet woord zegt het al: je bent extravert, houdt ervan om in groepen te werken en spreekt graag.4 AgreeableMensen die in deze categorie vallen zijn erg vriendelijk.5 NeuroticismIemand die neurotisch is, is vaak erg zenuwachtig.

En welke van deze persoonlijkheden is nu bepalend voor hoe goed mensen worden in hun werk? Uit onderzoek blijkt dat mensen die erg contentieus zijn ook goed worden bevonden in hun werk. Deze mensen doen wat ze moeten doen en laten wat ze moeten laten. Ze zijn gefocust en nauwgezet, waardoor de taken snel en goed worden uitgevoerd. En laten we eerlijk zijn, dat zijn inderdaad de collega's die we allemaal heel erg waarderen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mensen die neurotisch zijn het minst goed presteren op het werk. Deze mensen zijn namelijk snel angstig en emotioneel minder stabiel, waardoor ze over het algemeen worden beoordeeld als minder goed.

Ben jij contentieus, maar niet neurotisch? Dan heb je volgens dit onderzoek het meeste succes op de werkvloer!

En deze eigenschap heeft de meeste invloed op je salaris! >