Dit zijn de 25 beste restaurants van Amsterdam

Waar is je bord een kunstwerk? Waar serveren ze het smeuïgste kippetje? En waar is het knus? We onthullen onze top 25 beste restaurants van Amsterdam.

Dit zijn de 25 beste restaurants van Amsterdam

Volgens de redactie.

25 jaar Marie Claire vraagt om een lijstje favorieten van de redactie. Waar maken ze van je bord een kunstwerk? Waar serveren ze het smeuïgste kippetje? En waar is het knus? We onthullen onze top 25.

1 Café ModernEindredacteur Saar vindt het altijd weer een verrassing & altijd fantastisch. “Ik at er ooit coquilles met zee-egelsaus: hoe verzin je het, maar zó lekker. En de mannen in de bediening zijn aardig en attent in hart en nieren.”

2 RijselFavoriet van hoofdredacteur Claudia die hier (bijna) altijd gaat voor de kip. “Sinds mijn verjaardag daar diep in de nacht eindigde met tien dansende vriendinnen op tafel, kunnen eigenaar Pieter, sommelier Willemijn en de keukenbrigade niet meer stuk voor mij. En de keuken is om je vingers bij af te likken: het geroosterde kippetje is fantastisch. En voor mij als wijnliefhebber ook zeer belangrijk: een wijnkaart om dorst van te krijgen – met veel open glazen (en anders maakt Pieter gewoon van je favo fles een open glas).

3 Fa. SpeijkervetSpeijkervet is van de oprichters van Fa.Pekelhaaring (ook een steengoede tent) en ze hanteren het van kop tot staart-principe. In upcoming West.

4 Wilde ZwijnenBeauty editor Dionne is verslaafd aan het chocoladetoetje van gerookte cacao, op verzoek zelfs zuivelvrij. Verder is het een reuze knusse tent, op een leuke hoek van het Javaplein.

5 RIJKSChef Joris Bijdendijk (de knapste chef van Amsterdam) kookt hier originele en verrassende gerechten. De rijstebrij met abrikozencompote, limoenblad en advocaat is inmiddels beroemd. Er wordt zoveel mogelijk met producten van Hollandse bodem gekookt. En de naam zegt het al: RIJKS grenst aan het Rijksmuseum.

6 Hotel de GoudfazantHotel de Goudfazant draait al een tijdje mee, maar zit nog altijd bomvol. En tjokvol met leuke mensen. Hier ga je heen voor een ellenlang avondje eten en drinken (ook al omdat je eerst een flink eind moet fietsen). Hotel de Goudfazant zit in een oude garage in Noord.

7 ThúskommeOntdekt door freelance eindredacteur Kalinka Hählen:Tot voor kort hadden ze een vaste plek in een oud schoolgebouw in Amsterdam Nieuw-West, bij de creatieve broedplaats en pop-up-mall Lola Luid!, maar nu zij naar een andere locatie verhuizen is niet zeker of de jongens van Thúskomme meegaan naar de nieuwe stek. Wat wel zeker is, is dat ik ze wil volgen, desnoods naar het andere eind van de wereld. Waarom? Jurjen en Joost serveren lunch en diner met smaakmakers uit Friesland en andere producten van eigen bodem, dat zo bevredigend smeksmakkend lekker is dat je er iedere dag wel een hap zou willen mee-eten. Kan technisch gezien best: prijzig is het zeker niet (daghap: tientje!) en het rommelige we-fiksen-wel-wat-met-die-tijdelijke-ruimte-hier is uitnodigend gezellig en relaxed. Je eet er bijvoorbeeld een tosti Tynjetaler-kaas met geroosterd buikspek of een tartaartje van garnalen, mosselen en makreel met gestoomde aardappel, vanille-olie en venkel gegaard in bruin bier met bramen. Hap-slik-weg."

8 IzakayaToegegeven, er zitten veelal expats en zakelijke types die aan de borrel zijn, maar het eten is zo lekker dat dit allemaal wordt goedgemaakt. Bestel de green tea smoked lamb skewer (ZO mals) en de deep fried tonijnballen (ZO verrassend). O ja, en een cocktail, ook goddelijk.

[gallery ids="25769,25768,25770,25771"]

9 Restaurant DaalderNRC en Het Parool bekroonden dit restaurant met een 9, en van ons krijgt het een 10. Restaurant Daalder heeft het interieur van een bruine kroeg, maar zeker niet de keuken. Hier geen kipsaté of biefstuk met friet maar een 3- of 4-gangenmenu. De keukenheren doen niet aan foodtrends, maar koken gewoon lekker.

10 ToscaniniProjectcoördinator commerciële samenwerkingen Daantje strijkt graag neer bij Toscanini, de beste Italiaan van Amsterdam. Dat zegt alles: de pasta is hier op z’n best. In de altijd gezellige Jordaan.

11 NyonyaDigital Editor Yeliz: "Nyonya, een Maleisische toko op de Wallen, is een hidden gem. Verwacht geen modieus interieur – tenzij je van kanten gordijntjes meet hysterische paraplu’s houdt – verwacht wel fantastisch eten. Bestellen: de roti canai, Maleisische pannenkoeken met een pittig sausje."Kloveniersburgwal 38

12 FloDe favoriet van chef redactie Agnès (een Française, dus zij kan het weten): Franse brasserie Flo. “Hier vind je echte klassiekers als fruits de mer, gebraiseerde kalfsborst, paddenstoelen en een saus van morieljes (écht goddelijk) en flammkuchen met roomkaas, ui, spek en zuurkool met geconfijte fazantenbout en eendenlever. Niet voor healthfreaks of vegans...”

13 Da Portare ViaFreelance vormgever Charlie: “Ik ben niet zo’n restaurantbezoeker - ik kook graag met vrienden. Ik ben wel een afhaler, maar dan niet bij de locale Chinees. Zo haal ik altijd een crispy pizza bij mijn favoriete (en binnenkort ook die van jou) pizzatent Da Portare Via. De bodems zijn flinterdun, crispy en altijd perfect belegd.”

14 Restaurant De PlantageOok fantastisch voor de brunch, maar daar hebben we het nu niet over. Het pand is verschrikkelijk knap en staat op het al even knappe Artis-pleintje. Werkelijk alles van de kaart is lekker (en er is veel te kiezen) en in de zomer is er een gigantisch terras – en die zijn schaars in Amsterdam).

15 Van 't Spit in Oud-WestBeeld- en productie-assistent Gina: “Ze serveren hier het lekkerste kippetje van Amsterdam, vind ik, zonder poespas. Lees: een halve of hele GOED gekruide, malse kip met friet en koolsla. Fijn geprijsd, gelegen in het leukste buurtje van Amsterdam.”

16 SpaghetteriaDigital editor Yeliz is vaak te vinden bij haar stamkroeg Spaghetteria. “Het menu is simpel: een stuk of 5 verukkelijke pasta’s en één enkel toetje, tiramisu (FANTASTISCH), die je eet aan een enorme leestafel. Supergezellig.”

17 GeorgeMarketing asisstent Sanne is verslaafd aan de steak tartare van George. “Ik probeer graag nieuwe dingen, maar de steak tartare van George roept altijd mijn naam. Ik eet 'm nergens zo goed als hier. George is voor mij vertrouwd als een tweede huis.”

18 La CacerolaFreelance eindredacteur Louky ontdekte laatst een knus Braziliaans restaurantje aan de Weteringsstraat. “De Escondidinho met ribeye, pompoen en mascarpone móet je proeven."

19 BussiaDe absoluut favoriet van Louky is Bussia, een Italiaans restaurant in de Reestraat. “De beste wijnen, goddelijk zelfgebakken brood, en dan moet het echte eten nog beginnen. Een toetje kan ik er nooit op, maar de koffie met zelfgemaakte bonbonnetjes en koekjes is heaven! Ook een perfecte lunchplek - als je daarna niet meer hoeft te werken."

20 Firma PekelhaaringFavoriet van chef redactie Wies. "De prijs-kwaliteitsverhouding is heel goed en ik vind het zo lekker ongedwongen. Sommige restaurants hebben zo'n opgeprikte sfeer, dat heeft Pekelhaaring totaal niet. Heel fijn.”

Hotel-restaurants zijn op dit moment ook booming in Amsterdam. Er komen er steeds meer bij. Hier kun je na een lange avond tafelen direct je bed in rollen, dit is onze top 5:

1 Taiko, Conservatorium HotelIt’s all about the hida gyu beef, een nóg exclusiever stukkie vlees van de wagyu. Het restaurant neemt daarvoor als inspiratie de Aziatische keuken, en dan niet categorie wok. Nee, hier wordt geëxperimenteerd en de hida gyu smelt op je tong.

2 5&33, Art OtelZei iemand truffel? We zijn dol op truffel! 5&33 komt deze maand met een compleet menu in het kader van de meest exclusieve paddenstoel van de wereld. Echt waar, werkelijk alles is heerlijk met truffel.

3 The Lobby, Hotel VNet als thuis: haardvuur, comfortabele banken, sfeerlichten. Maar bij The Lobby hoef je niet zelf te koken én ze hebben hier ‘flammkuchen’, flinterdunne pizza’s belegd met luxe ingrediënten.

4 Bluespoon, AndazHier zwaait chef Kasper Stiekema met de scepter, en alleen de mooiste producten komen door zijn strenge selectie. Wij aten er een bloemkoolsoep (YUM!) en een verse zeebaars met aardpeer en verse olijfolie. “Verse kwaliteitsvis heeft niet meer nodig dan een scheutje olijfolie”, aldus kok Kasper.

5 Mr Porter, W HotelLaten we eerlijk zijn: wat ze hier ook serveren, het uitzicht maakt alles goed. Je kijkt zo op het Paleis op de Dam.

En dit is de complete koffiehotspotlijst van Amsterdam >