Edith Schippers: "Vrouwen moeten hun kansen pakken"

Hoofdredacteur Claudia ging hoogstpersoonlijk naar Den Haag om daar minister Edith Schippers - geroemd als 'kroonprinses' van premier Rutte - te sprek

Edith Schippers: "Vrouwen moeten hun kansen pakken"

De levenslessen van Edith Schippers.

Met haar tomeloze energie en daadkracht wordt minister Edith Schippers (51) alom geroemd als ‘kroonprinses’ van premier Mark Rutte. Hoofdredacteur Claudia ging hoogstpersoonlijk naar Den Haag om het haar te vragen: snakt dit land onderhand niet naar een vrouwelijke premier?

Snakt Nederland ?onderhand niet naar een ?vrouwelijke premier?"Ik vind dat dit land een premier nodig heeft die goed is. Man of vrouw. Ik krijg deze vraag vaker en vergelijk het met het gevoel dat je krijgt als je op een borrel met iemand staat te praten die de hele tijd over je schouder zit te kijken of er niet een interessanter of belangrijker iemand in de zaal is om een gesprek mee te voeren. Ik ben minister van Volksgezondheid en dat vind ik heel eervol. Ik zet op dit moment alles op alles om een goede minister te zijn en ik kan je vertellen: dat zijn veel ballen om in de lucht te houden. Bovendien houd ik er helemaal niet van om me vast te leggen. Ik krijg echt kriebels als ik het gevoel ?zou hebben iets tot aan mijn pensioen te moeten doen. Dus ik doe nu dit en als we in 2017 verkiezingen krijgen, ga ik dán beslissen wat ik wil. Daarvoor heb ik er niet veel mee."

Maar is een vrouw als ?premier geen beter rolmodel dan welk quotum dan ook?"Daar ben ik het mee eens, maar dat komt ook omdat ik helemaal niet in quota geloof. Ik vind dat je een vrouw ergens neer moeten zetten omdat je denkt dat ze het goed gaat doen. Als dat zo blijkt te zijn, is de motivatie om er nog een vrouw naast te zetten namelijk veel groter. Terwijl je met een quotum juist het fenomeen excuustruus in het leven roept. ‘Laat haar ook maar iets leuks doen.’ Daar vinden we onszelf toch veel te goed voor, ergens excuustruus zijn? Tegelijkertijd zou ik tegen het old boys network willen zeggen: zoek ook eens buiten je eigen kringetje dat je al kent van de universiteit. Dan zie je veel goede vrouwen. Die vrouwen moeten daarop overigens wel hun kansen grijpen. Want als we gevraagd worden en het vervolgens niet doen, moeten we ook niet zeuren over het glazen plafond."

U heeft een gezin, een man en een dochter van elf. Hoe houdt u al die ballen in de lucht?"Ik ben erg van het go with the flow. Ja, ik ben druk en de onderwerpen die op mijn bord liggen zijn vaak heel zwaar. Maar ik probeer wel altijd te blijven lachen. Je moet plezier houden in wat je doet. Soms gaat er iets enorm mis, doe ik iets helemaal fout. Dan heb ik de neiging om heel boos op mezelf te worden, tegelijkertijd kan ik gelukkig ook enorm om mezelf lachen. Dat vind ik belangrijk. Plezier in je werk hebben en er af en toe ook om kunnen lachen. En dingen los kunnen laten. Als ik thuiskom, zegt mijn dochter ook heus wel eens: mam, leg die telefoon nou eens weg. ?En dan moet ik dat ook doen. Haar de aandacht geven die ze nodig heeft. Anders raakt het evenwicht in het huishouden natuurlijk zoek. Het is allemaal een kwestie van geven en nemen."

Een behind the scenes van het interview:

Natuurlijk stopt het interview niet hier, het héle interview is te vinden in het decembernummer.

Ook Neelie Kroes gaf wijze levenslessen >

Beeld: Alek Bruessing.