Eva Jinek: “Mijn leven staat wagenwijd open”

Een vróuw die een succesvolle show presenteert? Wij spraken Eva Jinek over ‘de leukste baan op aarde’, blèren in de kroeg en de kick van totale overga

Eva Jinek: “Mijn leven staat wagenwijd open”

De levenslessen van Eva Jinek.

Een vróuw die een succesvolle latenightshow presenteert? Ja (heren), dat blijkt dus heel goed te kunnen. Marie Claire spreekt Eva Jinek over ‘de leukste baan op aarde’, blèren in de kroeg en de kick van totale overgave.

Je maakte razendsnel carrière. Zeven jaar na je tv-debuut had je je eigen talkshow. Wat is het geheim van je succes?"Volgens mij is het een deel geluk, een deel de mensen die in me geloofden en keihard werken en je nooit ergens te goed voor voelen. Alles wat ik destijds als stagiaire deed toen ik bij Charles Groenhuijsen (toenmalig NOS-correspondent in Washington) werkte, doe ik uiteraard nog steeds. Je bent nooit te goed om koffie te halen of de ijskast schoon te maken. En ik ben niet bang om een te grote broek aan te trekken. Je kunt eindeloos wachten tot je ergens klaar voor bent – dat ben je nooit. Toen ik de eerste keer Jinek op zondag presenteerde, stond ik vooraf bibberend in de coulissen, denkend: dit overleef ik nooit. Maar door uit je comfortzone te treden, kom je verder. En dat is intens bevredigend."

De Nederlandse tv-wereld wordt gedomineerd door mannen. Moet jij extra hard je best doen?"Zonder enige twijfel. Ik ben twintig jaar jonger dan alle andere talkshowpresentatoren, het zijn allemaal mannen met een lange staat van dienst. En dat betekent dat je echt iets harder moet lopen om te bewijzen dat je daar tussen mag zitten. Als je alleen al kijkt hoeveel commentaar ik krijg over mijn uiterlijk. Of ik wel of geen panty aanheb, hoe mijn haar zit, of ik dikker ben geworden. Ik hoor dat nooit over mannelijke collega’s. En dat komt nog boven op alle andere opmerkingen. Het is niet erg, maar het is wel een hoop."

Wat heb je van de mannen in je leven geleerd?Schaterend: "Dat je mensen niet kunt veranderen. Echt niet. En dat er niets lekkerders is dan overgave. Als je verliefd bent op iemand en je kunt je daaraan overgeven, voelt dat waanzinnig. Ik ben blij dat ik dat kan. Ondanks het feit dat het niet altijd ‘gelukt’ is, durf ik dat nog steeds. Sterker nog: ik moet altijd oppassen dat ik mezelf niet verlies. Ik vind het heel leuk om iemand gelukkig te maken. En dan geef ik stukje bij beetje steeds meer op van mezelf. En dat is niet altijd verstandig, heb ik inmiddels geleerd."

Eva's vragenvuur houdt hier niet op. Wil je meer antwoorden? Check dan snel ons decembernummer.

Ook Ayaan Hirsi Ali geef wijze levenslessen! >

Beeld: Alek Bruessing.