Neelie Kroes: “Ik denk nooit: hier ben ik te oud voor”

De levenslessen van oud-politica en -Eurocommissaris Neelie Kroes.

Lees ook

“Ik denk nooit: hier ben ik te oud voor”

Voelde ze zich er vroeger altijd ongemakkelijk bij als iemand haar een ?rolmodel noemde, tegenwoordig mogen mensen van haar ervaringen leren. En dat doen wij maar wat graag! De levenslessen van oud-politica en -Eurocommissaris Neelie Kroes.

Wees financieel onafhankelijk
“Fantastisch als iemand de prins op het witte paard ontmoet met wie ze haar leven verder wil delen. Maar helaas leren de statistieken ons dat die prins nogal eens de neiging heeft om van dat paard af te kukelen. En als je bij je partner blijft, doe dat dan uit liefde, niet omdat je financieel van hem afhankelijk bent. Het is dus slim om zo veel mogelijk voor je eigen levensonderhoud te zorgen. Daarvoor zal je offers moeten brengen, dat weet ik heel goed. Ik heb zelf altijd fulltime gewerkt, ook toen mijn zoon klein was. Zijn vader was beroepsofficier bij de marine en vaak van huis. Natuurlijk was het soms lastig. Als het lekker weer was, kon ik niet spontaan een dagje met mijn zoon naar het strand. Het was destijds niet normaal voor moeders om fulltime te werken, dus soms kreeg ik ook commentaar op hoe ik het deed. Natuurlijk kan ik een lange lijst maken van wat ik allemaal heb gemist, maar er staat zoveel meer tegenover, zeker als je het op de lange termijn bekijkt. Ik heb een heel interessant leven kunnen leiden en dat leid ik nu nog steeds. Ik besef dat ik geluk had met een heel evenwichtige zoon. Als je kind mentale of fysieke problemen heeft, hoor je mij niet. Maar anders… Tot mijn grote vreugde zei mijn zoon toen hij volwassen was dat hij een heerlijke jeugd had gehad. Hij heeft nu zelf ook een werkende vrouw en kleine kinderen. Iedereen moet voor zichzelf bepalen hoe zij haar leven inricht, maar graag wel op grond van goede informatie.”

Maak je opleiding af
“Je zult hard moeten werken om iets te bereiken. Dat is ook een keuze. Ik heb vriendinnen die zeggen: ‘Ik zou nooit jouw leven willen of kunnen leiden.’ Ze vinden het te druk. En dan antwoord ik: ‘Jullie leven trekt mij ook niet.’ We accepteren dat verschil van elkaar. Nogmaals: zolang je maar in vrijheid kunt kiezen voor het leven dat je leidt, is alles goed. Let wel: je kunt ook gedwongen worden tot een bepaalde keuze omdat je destijds je opleiding niet hebt afgemaakt. Ik zeg altijd tegen jonge meiden: alsjeblieft, maak je opleiding af en voeg er nog wat werkervaring bij. Dan weet je zeker dat je straks iets te kiezen hebt als je misschien kinderen krijgt en een paar jaar stopt met werken of minder uren wilt maken.”

Kleed je goed
“Het klinkt misschien theatraal, maar ik vind dat je respect toont door je verzorgd aan te kleden als je een functie buitenshuis hebt. Thuis loop ik rond in een spijkerbroek en een slobbertrui, maar als ik naar mijn werk ga, trek ik iets moois aan. Daarnaast vind ik mode leuk. Ik draag graag Italiaanse ontwerpers, tijdloze dingen van Armani bijvoorbeeld. Maar ook de Moschino-tas die ik laatst kocht maakt me blij: een rugzak in de vorm van een John Travolta-achtig jack. Gympen heb ik uiteraard ook. Ik vind dat leuk staan onder een jurk of een rok, maar ik zou ze niet snel naar mijn werk aantrekken. Gympen zijn voor mij meer iets voor thuis.”

Wil je álle levenslessen van Neelie weten? Ren naar de kios en haal het jubileumnummer in huis!

En dit zijn de carrièretips van Neelie Kroes >

Laatste nieuws

Zie ook