De vrouw die thee dronk met de taliban wint een GROTE prijs

Toen de taliban alle meisjesscholen in Afghanistan verbood, besloot Sakena Yacoobi iets heel moedigs te doen: ze richtte haar eigen scholen op.

De vrouw die thee dronk met de taliban wint een GROTE prijs

RESPECT!

Toen de taliban midden jaren negentig alle meisjesscholen in Afghanistan verbood, nam Sakena Yacoobi (65) een moedig besluit. Ze richtte haar eigen scholen op, in het geheim. Onlangs won ze daar terecht de World Innovation Summit for Education (WISE) prijs voor – een soort Nobelprijs voor educatie.

De Afghaanse Yacoobi studeerde zelf in de Verenigde Staten. Ze was er gelukkig, maar omdat ze sterk het gevoel had dat ze iets moest doen voor haar thuisland, ging ze terug. Vanuit een vluchtelingenkamp begon ze mensen op te leiden tot docent, opende ze scholen voor kinderen én richtte ze leercentra op voor vrouwen.

Thee met de talibanOp een dag kwamen er gewapende mannen binnenrennen in een kantoor van Yacoobi in Pakistan. Terwijl alle medewerkers zichzelf opsloten in hun kantoor – vrezend voor hun leven – nodigde Yacoobi de talibanmannen uit om binnen te komen voor een kopje thee. Uiteindelijk overtuigde ze hen om weg te gaan in vrede. You know your life is on the line. But as a leader, you have to hold it together. You have to hold it together and show strength”, vertelde de dappere Yacoobi later over het incident in haar TED Talk.

De enge inval is inmiddels al jaren geleden en haar organisatie Afghan Institute of Learning (AIL) is uitgegroeid tot een enorm bedrijf met vier privéscholen, een ziekenhuis en een radiostation. Daarnaast hoopt Yacoobi in de toekomst een universiteit voor vrouwen te stichten. Direct en indirect heeft ze met haar organisatie zo’n twaalf miljoen mensen positief beïnvloed.

Met de prijs krijgt Yacoobi een half miljoen dollar voor haar organisatie. Keep up the good work!

10 iconische speeches van vrouwen die je echt even moet zien >