Dit doet één pizzapunt met je lichaam

Maar wees nou eerlijk, wie eet er nou één punt?

Dit doet één pizzapunt met je lichaam

Van de afbakpizza’s van Dr. Oetker tot de 5-euro-pizza op Leidseplein of de verse slices bij je favoriete tentje om de hoek, één ding is zeker: we zijn gek op pizza. En natuurlijk weten we dat het niet per se gezond is, maar af en toe moet er gewoon een heerlijke pizza(punt) in. Zelfs als je weet dat een gemiddelde slice pepperoni 311 calorieën, 13,5 gram vet (waarvan 5,5 gram verzadigd) en 720 miligram sodium bevat. En dat is maar voor één punt. Wees eens eerlijk.. wie eet er eigenlijk maar één punt? 

Maar voordat je jezelf op een anti-pizza-dieet zet, wil je vast wel weten wat die pizza nou precies met je lichaam doet. Diëtiste/voedingsdeskundige Sonya Angelone legt uit.

Na 0 tot 10 minuten De eerste hap activeert het genotsgedeelte in je hersens. Watertandend bij je pizza komen er spijsverteringsenzymen vrij die de koolhydraten afbreken tot suikers. Die suikers kan je lichaam uiteindelijk als energie gebruiken.

Na 10 tot 15 minuten De suikers komen – ondanks het feit dat de vetten en proteïnen van de kaas en pepperoni het proces vertragen – in je bloedbaan terecht. Je zult je minder sloom voelen dan voor je begon met eten, maar er is ook een grote kans dat je een opgeblazen gevoel in je maag krijgt, doordat je lichaam je eten aan het verteren is en hierbij zogenaamde restgassen ontstaan. Hier krijg je vooral last van als je heel snel of heel veel hebt gegeten, of als je een gevoelige maag hebt.

Na 15 tot 20 minuten Het leptine-niveau (het hormoon dat je vertelt wanneer je moet stoppen met eten) stijgt, terwijl je cellen de glucose in je bloedbaan absorberen. Als je nu doorgaat met eten, zullen je cellen de brandstoffen die je als energie kunt gebruiken afweren en naar je lever sturen, waardoor het uiteindelijk wordt opgeslagen als vet.

Na 30 minuten Tenzij je écht veel te veel hebt gegeten, voel je je na het eten van de pizza fully charged. Je lichaam stopt met het uitspuwen van ghreline (het hongerhormoon), dus je bent verzadigd. Doordat je lichaam de vetten van de kaas en pepperoni aan het verteren is, stijgt het niveau van triglyceriden (vet in het bloed). Bij mensen die veel ongezonde vetten eten of die al gezondheidsproblemen hebben, kunnen deze triglyceriden verstopte slagaders veroorzaken.

Na 45 tot 60 minuten Je bloeddruk stijgt tijdelijk, maar dit is niets om je zorgen om te maken (als je tenminste geen hoger risico op hartproblemen hebt). En het goede nieuws: de leptine levels zijn nu zo hoog dat je niet eens meer aan pizza kunt denken. Bovendien zou je energie level op pijl moeten zijn, tenzij je alle kaas en pepperoni van je pizza hebt gehaald. Heb je je vooral tegoed gedaan aan de korst van je pizza, dan is er een kans dat je je nu wat slaperig voelt. Dit komt door het hormoon serotonine dat vrijkomt wanneer je alleen maar koolhydraten eet.

Na 3 tot 4 uur Uren na het eten van die pizza is je bloedsuikerspiegel weer op een normaal niveau en begint de ghreline weer te werken. Oftewel: je krijgt weer trek. Omdat je triglyceride niveau nog steeds aan het stijgen is (dat gaat nog een paar uur door), kun je nu het beste een lichte snack of maaltijd met een laag vetgehalte eten.

Na 4 uur Als je helemaal gezond bent, kan een pizzapunt (zo nu en dan) echt geen kwaad. Sterker nog, het zal niet eens je gewicht aantasten. En mocht je nou toch aankomen, dan is dat alleen het gewicht van de pizza zelf. En die weegt gelukkig bijna niets.

Dus heb je hard gewerkt of gewoon héél veel zin in pizza? Geniet ervan!

Lees ook: Oei, en dít gebeurt er met je lichaam na het eten van Big Mac...

Beeld: Eat Pray Love, Youtube