Shapen, swipen & stroben: wanneer gebruik je wat?

Een stralende huid, sprankelende ogen en een volle mond. Wat we willen blijft hetzelfde, maar de producten en technieken worden beter. Een make-up upd

Shapen, swipen & stroben: wanneer gebruik je wat?

Een make-up update.

Een stralende huid, sprankelende ogen en een volle mond. Wat we willen blijft hetzelfde, maar de producten en technieken worden beter en beter. Maar wat is nou wat? En wanneer gebruik je het?

Shapen vs. strobenOp het gebied van de basis (foundation) zijn er twee trends die lijnrecht tegenover elkaar staan. Het ene kamp heeft het over shapen en contouren: de techniek van schaduwen creëren in het gezicht. Het ?andere kamp over stroben, oftewel licht toevoegen en stralender maken. "Laat je niet afschrikken door deze termen", vertelt make-up artist Linda Cantello – het make-upgenie dat verantwoordelijk is voor al ?het lekkers uit de Giorgio Armani-make-up-collecties – in Milaan. "Denk liever in termen van schaduw en licht. Ik ben een voorstander van een frisse, jong ogende huid. Die creëer je door highlights toe te voegen daar waar natuurlijk licht het ?gezicht raakt (voorhoofd, jukbeenderen, kin, neusbrug). Het is dezelfde techniek die schilders als Vermeer toepasten om hun doeken tot leven te laten komen. Doe het heel subtiel en blend de make-up altijd goed met een blending brush om een?streperig effect te voorkomen."

SwipenNatuurlijk kan make-uppen heel makkelijk met je vingers. Maar: "Op vingers zit vet en olie; niet zo goed voor make-up", zegt Miriam Jacks, oprichter van Jacks Beauty Line: een serie hebberigmakende, handbeschilderde  make-upkwasten van geiten- en synthetisch haar. "Make-up blijft langer zitten als je het met een penseel aanbrengt. Doe dit eerst met een deppende beweging en maak daarna een ?swipe-beweging (heen en weer) om de make-up mooi te vervagen (blenden). Reinig de penselen eens per week met zeep of shampoo."

Ombre lippenDe ombre-lip zagen we voorgaande jaren al voorbijkomen op de catwalks van Gucci, Dior, Jason Wu, Miu Miu en Prabal Gurung. Dit jaar maakten Naeem Khan en Julien Macdonald een knipoog naar de ombre-lip. Deze techniek laat je lippen voller lijken. Dat doe je bijvoorbeeld door ze van licht naar donker te kleuren met twee tinten uit dezelfde kleurfamilie. Voor het meest natuurlijke effect kies je een potloodtint die iets donkerder is dan je natuurlijke lipkleur en vervaag je die naar binnen toe. Breng daaroverheen een lipstick aan die ?zo dicht mogelijk bij je natuurlijke liptint ligt, en een lipstick die één of twee tinten lichter is, om de focus naar het midden van je lippen te brengen. Voor een speels effect draai je het om en breng je de donkerste tint aan in het midden van de lippen en vaag je de kleur naar buiten toe uit. Dit kan heel makkelijk met de nieuwe L’Oréal Paris Le matte by ?Infallible (€ 15,99). De ene kant ?bevat een matte liptint en de andere kant een spons-applicator (een ?soort gummetje) waarmee je de ?tint kunt vervagen.

Tekst: Dionne Pool. Fotografie: Imaxtree.

Zó krijg je dus de per-fec-te huid >