Zó haal je het meeste uit je veggies

Hoe haal je nu het meeste uit al die veggies? Hier 5 simpele tips om je maaltijden nóg voedzamer te bereiden.

Lees ook

Kan het nóg gezonder? Ja dus.

Idealiter eet je volgens het Voedingscentrum zo’n 200 gram groenten per dag. Maar hoe haal je nu het meeste uit al die veggies? Hier 5 simpele tips om je maaltijden nóg voedzamer te bereiden.

1 WISSEL AF
Eet niet alleen verschillende soorten groenten, maar wissel ook af tussen bereide groenten (zoals gestoomde groenten) en rauwe groenten. Zo krijg je meer vitaminen binnen.

2 KIES VOOR VERSE, HELE PRODUCTEN
Het beste kun je kiezen voor verse, hele groenten die je zelf nog moet snijden. Voorgesneden groenten zijn namelijk vaak al veel vitamine C kwijt. Naast verse groenten zijn gedroogde groenten (zoals bonen) en diepvriesgroenten ook prima. Groenten uit blik en pot kun je wegens een hoger zoutgehalte beter mijden.

3 BEWAAR JE VEGGIES ALS EEN PRO
Verse groenten kun je beter niet al te lang bewaren. Eet verse, hele groenten binnen 2 tot 5 dagen (de exacte houdbaarheid verschilt per groentesoort) en eet voorgesneden verse groenten op de dag van aankoop om te veel vitamineverlies te voorkomen. Bewaar al je verse groenten bovendien op de juiste temperatuur en in een schone en droge omgeving waar ze kunnen ademen. Laat je sperziebonen dus bijvoorbeeld nooit in de dichtgeknoopte plastic zak zitten waarin je ze gekocht hebt.

4 SPOEL JE GROENTEN GOED AF
Laat je groenten niet in water weken, maar spoel ze vlak voor gebruik grondig af onder stromend water om bacteriën, virussen en vuil te verwijderen. Kies je voor biologische groenten, dan zijn er in ieder geval geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat betekent echter niet dat je biologische groenten minder goed moet wassen. Wil je extra grondig te werk gaan? Maak dan zelf een wasmiddel. Hier een receptje van Dr. Oz: mix 240 milliliter water, 240 milliliter gedistilleerde witte azijn, 1 eetlepel baking soda en het sap van een halve citroen in een plantenspuit. Spray dit op je groenten, laat vijf minuten intrekken en spoel goed af.

5 TO COOK OR NOT TO COOK? STEM DE BEREIDING AF OP JE GROENTE
Of je je groenten beter kunt koken (of blancheren of stomen) of rauw kunt eten, verschilt per soort. Tomaten en wortels kun je bijvoorbeeld beter koken, maar broccoli en spinazie eet je beter rauw. Zoek daarom per groente uit hoe je deze het beste kunt bereiden. Kies je ervoor een groente te koken, doe dit dan nooit te lang en in zo min mogelijk water.

 

Laatste nieuws

Zie ook