10 iconische speeches van vrouwen die je echt even moet zien

Van een inspirerend betoog voor gelijkheid tot een coming-out op televisie. Deze magische speeches moet je absoluut een keer bekeken hebben.

Lees ook

Op repeat en gáán.

Van een inspirerend betoog voor gelijkheid tot een coming-out op het podium. Deze magische speeches moet je absoluut een keer bekeken hebben.

1/ Hillary Clinton over vrouwenrechten (1995)
Hillary Clinton heeft in haar politieke carrière heel wat gespeecht, maar haar betoog voor vrouwenrechten op de wereldconferentie van de Verenigde Naties zal ons altijd bijblijven. Deze quote is favoriet: “If there is one message that echoes forth from this conference, it is that human rights are women’s rights … And women’s rights are human rights.”

2/ Lizzie Velasquez over schoonheid en geluk (2013)
Ooit werd ze ‘de lelijkste vrouw ter wereld’ genoemd, maar sinds deze TED Talk kan niemand meer om de schoonheid van deze 26-jarige Amerikaanse heen. Inspirerend!

3/ Angelina Jolie over anders zijn (2015)
Wij zijn gek op Angie, en misschien nog wel gekker op al haar krachtige toespraken voor de Verenigde Naties. Maar dit bondige statement die ze deed na het winnen van een Nickelodeon Kids’ Choice Award voor Maleficient is toch écht favoriet. Dare to be different!

4/ Viola Davis over gelijke kansen (2015)
Viola Davis won kort geleden als eerste Afro-Amerikaanse vrouw een Emmy – Olympisch goud in televisieland, zeg maar. En dat moest gezegd, met deze mooie woorden – waarbij niet iedereen het droog hield.

5/ Emma Watson over gendergelijkheid (2014)
De toespraak van Watson was dé speech van 2014, en zette haar in één klap op de kaart als ambassadeur voor de Verenigde Naties. You go girl!

6/ Ellen Page over seksualiteit (2014)
“I am tired of hiding and I am tired of lying by omission.”

7/ Maya Angelou over verandering, integratie en verantwoordelijkheid (1993)
On the Pulse of Morning is het gedicht dat Maya Angelou voordroeg tijdens de eerst inauguratie van president Bill Clinton in 1993. Ze won er later een Grammy voor, en dat vinden wij helemaal terecht.

8/ Sheryl Sandberg over topvrouwen (2010)
Waarom zitten er zo weinig vrouwen aan de top? Sandberg weet het – en legt meteen even uit wat je moet doen om er te komen.

9/ Malala Yousafzai over kinderrechten (2014)
“My great hope is that this will be the last time we must fight for the education of our children. Let us solve this once and for all.”

10/ Severn Suzuki over milieuvervuiling (1992)
De Canadese Suzuki staat al meer dan twintig jaar bekend als ‘het meisje dat de wereld stil kreeg voor zes minuten’. Na het zien van deze video, snap je precíes waarom.

De 5 meest empowering speeches van 2015 tot nu toe >
Patricia Arquette geeft krachtige Oscar-speech voor loongelijkheid >

Laatste nieuws

Zie ook