Tess Holliday verovert de wereld met maat 52 en positieve boodschap

Van eenzame supermarktcaissière tot gevierd topmodel: Tess Holliday verovert de wereld met maat 52 en positieve boodschap: "Embrace the body you’re in

Tess Holliday verovert de wereld met maat 52 en positieve boodschap

Van eenzame supermarktcaissière tot gevierd topmodel.

Tess Holliday verovert de wereld met haar maat 52 en positieve boodschap: "Embrace the body you’re in!" Ze is de vrouw van de grote getallen, met meer dan 900.000 volgers op Instagram, ruim een miljoen Facebook-likes en rond de 50.000 Twitter-followers. Niet alleen op social media, ook in real life is Tess Holliday (30) the next big thing: ze heeft maat 52 en weegt zo’n 130 kilo. Haar omvang is meer dan dubbel-Doutzen, en toch sleept ze – met dank aan haar gigantische populariteit op Instagram – begin dit jaar een contract binnen bij het gerenommeerde Londense modellenbureau MiLK Management. Een primeur waarmee ze de cover van People haalt, want hoewel er steeds meer succesvolle plus-sizemodellen zijn, was er nog niet eerder een supermodel van het formaat van Tess dat werd binnengehaald door zo’n major agency: de meeste plus-sizemodellen hebben hooguit maat 46 en zijn minimaal 1.72, een stuk langer dan Holliday met haar 1.65 meter.

Net een B-filmZo gevierd als Tess nu is, zo moeilijk had ze ’t vroeger. Haar leven zou zo een scenario voor een Amerikaanse B-film kunnen zijn: op 5 juli 1985 wordt ze als Ryann Hoven geboren in een trailerpark in Mississippi. Een jaar later krijgt ze een broertje: Tad. De eerste jaren van haar bestaan wordt ze van hot naar her gesleept. Ze verhuist naar eigen zeggen wel zestig keer, van Atlanta tot Florida en Virginia. Na een paar jaar scheiden haar ouders, maar dan begint de ellende pas echt: haar moeder Beth krijgt een nieuwe vriend. Die man schiet haar moeder in 1995 door haar hoofd en laat haar voor dood achter. Wonder boven wonder overleeft ze de moordaanslag, maar ze is wel deels verlamd en zit voor de rest van haar leven in een rolstoel. Na deze traumatische gebeurtenis verhuist Ryann met haar moeder en broertje naar een stacaravan in de achtertuin bij haar grootouders in Mississippi. Op school heeft ze het moeilijk. Ze wordt enorm gepest met haar dan al flinke gewicht, haar gehandicapte moeder en hun armzalige behuizing. Ze wordt vaak genegeerd en herinnert zich ooit zelfs te zijn opgesloten in een locker. Toch trekt ze zich er weinig van aan en gaat haar eigen weg. Dat de toekomst iets met mode wordt, is dan al duidelijk. Een medeleerling ziet haar nog zo voor zich: iemand die niet hard werkte, maar nét hard genoeg om ’t te redden. En vooral als een meisje dat altijd bezig was met kleren en make-up.

Op haar zeventiende houdt ze school voor gezien. Ze krijgt een baantje bij supermarkt Walmart en op haar twintigste wordt ze zwanger. Zoon Rylee is nog een baby als ze beluit dat het mooi is geweest in Mississippi: ‘I realized I needed to get the f*** out of Mississippi. I couldn’t bring him up in that environment.’ Met haar éénjarige zoon, drie koffers, een campingbedje en zevenhonderd dollar vertrekt ze naar een vriend in Seattle. Daar is het sappelen, met baantjes bij een bank en in een tandartspraktijk. Haar ambitie om model te worden staat in de ijskast: ze is te druk met overleven. Maar vijf jaar later is alles anders. Voor de liefde verhuist ze naar Los Angeles. De romance is al snel over, maar de verhuizing blijkt een gouden carrièremove: al snel heeft ze haar eerste plus-sizeshoots te pakken. Ryann is klaar met alle ellende en verandert haar naam, eerst in Tess Typhoon en later in Tess Munster.

Selfie confidenceInmiddels is ze Tess Holliday. Ze heeft alvast de naam aangenomen van haar vriend Nick, met wie ze een dezer dagen trouwt. Ze ontmoette de Australiër drie jaar geleden online – ook al weer een bewijs dat internet voor haar een uitkomst is. Zonder alle social media was ze misschien wel die eenzame supermarktcassière en alleenstaande moeder in Mississippi gebleven, denkt ze zelf: ‘Thanks to the power of the internet, I was able to create my own destiny.’ Oftewel: dankzij de vele selfies die ze plaatst – in lingerie, in korte rokjes, met heftige decolletés – is ze uiteindelijk niet alleen een veelgevraagd model geworden, maar draagt ze ook bij aan de emancipatie van alle vrouwen ter wereld met een maatje meer.

Dat het haar ook veel haters oplevert, en er onder elke nieuwe foto ook gruwelijke commentaren verschijnen – Cooooow! Loose at least 80 pounds please – maakt haar helemaal niks uit. Ze is wel wat getreiter gewend. Wat haar wél raakt, is de kritiek dat ze een ongezonde levensstijl en morbide obesitas zou promoten. Want net zoals alle supermodellen heeft ze een strak fitnessschema: ze traint vier keer per week met een personal trainer, rookt niet, drinkt nauwelijks alcohol en wel veel water. En net als andere topmodellen is ze beeldschoon met haar kastanjebruin-rode golvende haar, reebruine ogen en sensuele lippen. Haar tattoos maken haar uniek: ze heeft er onder andere eentje van chocola en een van Miss Piggy. Die laatste is haar idool, want ‘ze is dik en sexy.’

Tess vindt het dus geen probleem als je haar vet noemt: ‘Dat ben ik gewoon. Het is maar een woord.’ En ze is ook niet te beroerd om er grappen over te maken. Het gaat haar maar om een ding: accepteer jezelf zoals je bent, XS of XXXXL, en met of zonder striae of cellulite. Een supergezond advies van deze zelfverklaarde body positivity ambassador.

Deze vrouwen bewijzen dat je geen maatje 36 hoeft te hebben om gezond te zijn >>